Een vergeten maar stijlvol product

Kraagspelden, je hoort er nooit over, en ziet ze al helemaal nooit. Zonde vind ik, want het is misschien wel  het stijlvolste mannenaccessoires ooit. De kraagspeld, ook wel collar bar (of barbel), collar pin of collar clip genoemd is precies wat de term al zegt: een speld die gedragen wordt op – of door- de kraag. Het is vooral een functioneel accessoire, want het zorgt ervoor dat de kraag netjes en strak gesloten is, en dat de stopdas ietsje omhooggetild wordt. En dát is dan weer super sophisticated.

James Cagney
James Cagney

Een stukje geschiedenis

Begin vorige eeuw kwamen de eerste kraagspelden op de markt. Mannenkragen werden tot die tijd flink in het stijfsel gezet voor een strak boord, maar mannenmode werd steeds belangrijker en de eerste zijden overhemden werden geïntroduceerd. En zijden stoffen kunnen niet met stijfsel behandeld worden én zijn ook nog eens veel minder stug dan katoen. Daar moest dus iets op bedacht worden, en dat was de kraagspeld. Met de kraagspeld werden de boorden van het overhemd naar elkaar toegetrokken voor een strakke look. Én added bonus, de stropdas -uiteraard strak geknoopt- werd door de speld een klein beetje omhooggetild voor de ultieme gentleman-look.

kraagspeld met strass

Collar pin

Als eerste werd de collar pin geïntroduceerd, in feite niets anders dan een soort veiligheidsspeld. De speld ging dwars door de kraag aan de ene kant, onder de stropdas door en weer door de kraag aan de andere kant. Dit levert aan beide kanten een gaatje in de kraag op, maar deze zal na wassen of stomen weer verdwijnen. Functioneel en klassiek, ik houd wel van deze mooie opvallende look. Ben je -net als ik- fan van serie als Boardwalk Empire? Dan zie je dit type kraagspeld regelmatig voorbij komen. Ik heb een aantal collar pins van begin vorige eeuw in mijn webshop staan.

antieke kraagspeld

Collar bar of barbel

De naam zegt het al, een bar, barbel of staafje gaat dwars door de kraag heen. De bar kan aan één kant opengeschroeft worden, gaat door het speciale gaatje door de kraag en wordt aan de andere kant weer vastgeschroefd. Het resultaat is eenvoudig en stijlvol. Het nadeel: je hebt er wel een speciaal overhemd voor nodig. Hier in Nederland zie je die bijna niet, maar een kledingatelier kan wel twee smalle knoopsgaten in de kraag maken. De collar bars die ik verkoop in de webshop variëren van vooroorlogs tot eind vorige eeuw.

collar bar kraagspeld zilverkleurig

Collar clip

Tenslotte is er nog de collar clip. Ook hier zegt de naam het al. De collar clip heeft aan beide kanten een opening of clip waarmee je de speld over de kraag heen vastzet. Het grote voordeel is dat je geen gaatje in je boord nodig hebt én dat het ook geen gaatjes oplevert. Collar clips zijn er in allerlei designs en worden tegenwoordig ook nog gemaakt als bijzonder accessoire.
Ook de collar clip heeft uiteraard een plekje gekregen in de webshop, en de designs variëren van heel strak en eenvoudig tot bijzonder zoals dit exemplaar in v-vorm met strass.

De meeste vintage kraagspelden in mijn webshop zijn afkomstig uit de UK. Maar heel af en toe vind ik er ook wel eens eentje in Nederland. Je komt ze helaas niet zo vaak tegen als bijvoorbeeld manchetknopen, dus het is maar een kleine collectie die heel af en toe aangevuld zal worden.

kraagspeld collar clip

kraagspeld

2 Comments on Kraagspelden: het verschil tussen een collar bar, pin en clip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *