Je vergapen aan de mooiste outfits en een kijkje nemen in het ‘gewone’ leven van de upperclass dames uit de roaring 20s. Het kan in het Textielmuseum in Tilburg bij de expositie 1920s Jazz Age Fashion & Photographs. Opstaan, tennissen, tea-parties en ofcourse nachten lang doorhalen. Het leven in de jaren 20 was zo gek nog niet.

Textielmuseum Tilburg - 20s Jazz Age

Het duurde even, maar dan heb je ook wel wat

Gisteren bezocht ik samen met Marieke de tentoonstelling 1920s Jazz Age Fashion & Photographs in het Textielmuseum in Tilburg. Hij is al even te zien, maar de paar keer per jaar dat Marieke en ik elkaar zien zwichten we meestal voor  een dagje kringlopen en bijkletsen. Maar gelukkig konden we hier toch nog tijd voor vinden want het was zeker de moeite waard.

20s Jazz Age fashion & photographs textielmuseum

Een feest voor je ogen (en fantasie)

Hoewel ik vooral fotografie verwacht had bestond het grootste deel van de expositie uit kleding. Uiteraard ontbraken de geweldige korte flapper-jurkjes niet, volledig met de hand voorzien met duizenden kraaltjes, en de mooiste avondrobes waarmee nachten -ja zelfs dagen- werden doorgehaald. Maar daarnaast was er ook aandacht voor het ‘gewone’ leven. Als het gewone leven van de upperclass in de jaren 20 al gewoon te noemen was. Tenniskleding, badkleding, nachtkleding en kleding waarmee je met goed fatsoen op een teaparty in the Ritz kon komen. Heel gewoontjes.

jaren 20 expositie in het textielmuseum

Het begin van een tijdperk.

Maar naast de fantastische kleding betekenden de jaren 20 nog zoveel meer. De oorlog was voorbij en de economie zat weer in de lift. De start van de emancipatie begon hier. Toen vrouwen hun korset afwierpen (maar hem stiekem – hoewel wel wat losser- toch bleven dragen). Kiesrecht voor vrouwen werd in 1920 in de US ingevoerd, in 1928 in Engeland. De vrijheid lonkte en daar hoorde een nieuw soort kleding, look en uitstraling bij. Geen binnenzitten meer maar jezelf laten zien. De jurken werden korter, de haren werden afgeknipt en het runnen van een sociale leven was een fulltime baan.

Leuk aan de tentoonstelling vind ik dat niet alleen de extravagante en typische 20s kledingstukken te zien zijn, maar ook kleding die de dames (ja, wel alleen dameskleding, dat was dan wel weer jammer) bij hun dagelijkse bezigheden droegen. Mijn favoriete stukken waren het badpak, links op de foto (daar zou ik zo in naar het strand gaan!) en de gele jurk met de kraaltjes hieronder. Zo mooi. Opvallend vond ik ook de invloeden die van over de hele wereld kwamen. Bijzondere patronen uit landen als Egypte en China, en bontkragen uit Rusland bijvoorbeeld.

jaren 20 kleding expositie in het textielmuseum

Maar er is nog meer

Naast fashion ook aandacht voor fotografie dus, uiteraard van de rich & famous van die tijd. Rudolph Valentino, Fred Astaire, de upperclass én de eerste (rol)modellen: actrices en danseressen die op het podium en in de film verschenen. Genoeg te zien en bewonderen dus.

De expositie 1920s Jazz Age Fashion & Photographs is nog tot en met 27 mei te zien in het Textielmuseum in Tilburg. En zorg dat je voldoende tijd hebt, want de rest van het museum is ook meer dan de moeite waard.

1920 jazz age fashion & photographs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *