Manchetknopen zijn echt mijn ding. Hoewel er in de webshop nog niet zo heel veel staan omdat ik veel variatie wil in mijn producten, heb ik zeker nog 150 paar liggen. Niets geeft zo de tijdsgeest weer als manchetknopen. Elke periode vanaf de introductie van de eerste exemplaren heeft z’n eigen stijl, materiaal en sluiting. En over dat laatste wil ik het vandaag eens hebben: manchetknoop sluitingen. Welke is jouw favoriet?

manchetknoop sluitingen

Manchetknopen zijn het ultieme mannenaccessoire

Voor mij zijn manchetknopen het ultieme mannen accessoire. Ze zijn in verschillende formaten, kleuren en stijlen te vinden en omdat ze nét onder de mouw van je jasje uitkomen zijn ze zo opvallend -of subtiel- als jij wilt. En omdat ze al zo lang bestaan is er een scala aan vintage manchetknopen te vinden. Van klein en prachtig gedetailleerd tot groot en robuust.

Ik laat de verschillende sluitingen hieronder zien, met manchetknopen uit mijn eigen collectie. Sommige staan al in de webshop, anderen nog niet. Mocht je iets zien wat je interesse heeft, neem dan gerust contact op.

vintage manchetknopen webshop

Manchetknoop sluitingen, een kleine geschiedenis les

In mijn onderverdeling van manchetknoop sluitingen probeer ik een enigszins chronologische volgorde aan te houden, maar sommige sluitingen bestaan al heel lang dus er is ook zeker een flinke overlap. Naast sluitingen die al bijna een eeuw gebruikt worden, zijn er ook manchetknoop sluitingen die maar heel kort in zwang waren, zoals de chain wrap manchetknoop in de jaren 70 en de spring chain toggle uit de jaren 30. Jammer eigenlijk, want juist dit zijn vaak hele bijzondere manchetknopen.

Ik haal veel van mijn accessoires uit Engeland, en daar is de kennis en de geschiedenis ook het groots. De grootste producenten van begin vorige eeuw waren gevestigd in de UK, met Stratton als absolute koning. Vandaar dat je ook regelmatig Engelse termen tegenkomt.

manchetknopen vastmaken

Chain link cufflinks – manchetknopen met een ketting of dubbele schakel

Manchetknopen met een ketting zijn één van de oudste modellen manchetknopen en de oorsprong ligt in de tweede helft van de 19e eeuw. Tot ver in de eerste helft van de 20ste eeuw was dit dé sluiting voor manchetknopen. Er zijn manchetknopen met een dubbele schakel, met een kettinkje ertussen en met één schakel die aan de andere zijde in een vaste bevestiging zit. Chain link cufflinks hebben vaak 2 gedecoreerde zijdes: één grotere voorkant en een kleinere achterkant. Prachtig hoe er ook veel aandacht werd besteed aan de achterkant in de eerste helft van de vorige eeuw! Een manchetknoop met een ketting schijnt het lastigste te zijn om te dragen, maar met wat oefening heb je het snel door. Het voordeel is dat ze wat meer bewegingsruimte hebben en dus wat losser zitten. Fijn als je houdt van een beetje flexibiliteit!

Art Deco manchetknopen met schip

Goudkleurige art deco manchetknopen

Snap link

De snap link was een kort leven beschoren. Ze zijn beperkt geproduceerd tussen de jaren 1910-1940 met het hoogtepunt in de jaren 20. De meeste modellen zijn dan ook echte Art Deco 1920s items, met hoekige en grafische vormen en materialen als parelmoer.  Beide zijden van deze manchetknoop zijn identiek, en de sluiting in het midden bestaat uit een soort drukknoop. Het grote voordeel van dit type manchetknopen is dat je ze alvast in je overhemd kan doen voordat je deze aantrekt. Nadeel is dat je ze -relatief- snel kunt verliezen. Wanneer er druk op de manchet staat kan de drukknoop losschieten. Na het aantrekken van je overhemd klik je ze simpelweg in elkaar. Je komt ze niet zo vaak tegen, ik heb er zelf ook pas één set gevonden.

Snap link manchetknopen lion brand

Spring chain toggle – manchetknopen met een opwindbare ketting

Net als de snap link is de spring chain toggle zeldzaam, want ze zijn maar voor een korte periode geproduceerd door dé manchetknopenspecialist Stratton, onder hun Imitation Brand. Deze manchetknopen uit de jaren 30 hebben twee zijdes waarbinnen een veer met een opwindmechaniek zit. Deze kun je uittrekken voor wat meer speling bij het aandoen en schieten dan weer terug in positie. Ik heb meerdere sets liggen met een spring chain toggle-sluiting. Erg mooi en vaak prachtig gedetailleerd, echte Art Deco pareltjes!

Stratton imitation brand spring chain toggle cufflinks

stratton imitation brand met spring chain toggle

Whale back – lever back – walvisstaart of hefboom manchetknopen

Een van de meest gebruikte manchetknoop sluitingen, de whale back of ook wel walvisrug, walvisstaart of hefboom genoemd. Technisch gesproken heeft de whale back een gebogen rug aan de achterzijde en de hefboom loopt enigszins rond of heeft een andere vorm. Maar aangezien ze allemaal werken met een soort hefboom-mechaniek benoem ik ze hier samen. De achterkant klap je naar binnen waardoor je gemakkelijk de manchetknoop door het manchet kan steken. Dan klap je het achterkantje weer terug en voilà. Nadeel vind ik persoonlijk dat ze de achterkant vaak wat saai is, al hebben de wat vroegere – manchetknopen uit de eerste helft van de vorige eeuw- vaak wel een kleine versiering of patroon op de achterkant.

Art Deco manchetknopen -massief 835 zilver

Damascene manchetknopen met whale back manchetknoop sluitingen

Bullet back – torpedo – toggle

De bullet back is het broertje van de walvis-sluiting en werkt hetzelfde. Je klapt de achterzijde naar het midden waardoor je het lange smalle deel door je overhemd kun doen. Daarna klap je hem weer terug. De bullet back sluitingen zijn vaak niet zo sierlijk, het is echt bedoelt als achterkant. Een uitzondering hiervan vind ik persoonlijk de manchetknopen met torpedo back van Stratton, deze hebben mooie puntige vormen die ze nét even iets chiquer maken. Kijk maar op onderstonde foto. Dat mag best gezien worden toch?

vintage goudkleurige manchetknopen uit de jaren 40

Manchetknopen van LOVE MOSCHINO

Chain wrap

Een echt 70s accessoire. Het patent erop werd geregistreerd in 1968 en voor ongeveer een decennia zijn ze gemaakt en daarna weer verdwenen. Jammer eigenlijk, want ook al zijn ze vaak typisch 70s opzichtig, ze zijn ook gewoon heel bijzonderen net wat groter, uitbundiger en kleurrijker. De wrap chain gaat over je manchet heen en wordt aan de andere kant weer vastgemaakt. Mesh wrap manchetknopen zijn echte accessoires voor mannen die op willen vallen.

goudkleurige mesh wrap manchetknopen

mesh wrap manchetknopen

Fixed-Backing, Stud/button & Ball return – vaste manchetknoop sluitingen

Ook dit is een verzamelnaam met verschillende soorten sluitingen met één gemeenschappelijke eigenschap: er zijn geen bewegende delen. Een stud of button sluiting lijkt op een knoop, met een brede kop en een smalle kop. De Ball return heeft -zoals de naam al doet vermoeden- een ronde bal aan de achterkant. Voordeel van deze vaste sluitingen is dat ze heel makkelijk vast te maken zijn. Nadeel kan zijn dat ze iets minder flexibel zijn, met name bij een stud/button waar de ruimte beperkt is. Ook de stoffen knoop manchetknoop heeft een vaste sluiting, en bestaat uit 2 stoffen knopen die aan beide zijde van het manchet gelijk zijn. Deze manchetknopen zijn van alle eeuwen en decennia, en stijlvol en tijdloos.

montblanc manchetknopen

ball return manchetknopen

Welke manchetknoop sluitingen passen bij jou stijl?

Misschien zijn er nog meer soorten manchetknoop sluitingen, maar dit zijn de sluitingen die ik -tot nu toe- tegen ben gekomen. Mocht je nog een bijzonder exemplaar tegenkomen of een vraag hebben over manchetknoop sluitingen (of manchetknopen in het algemeen), neem dan gerust contact op. Ik ben benieuwd en houd wel van een puzzel. En welke sluiting je manchetknopen ook hebben, uiteindelijk gaat het er vooral om dat ze bij jou en jouw stijl passen. Vind het juiste paar en je hebt accessoires die een leven meegaan.

manchetknoop sluitingen, welke past bij jou en jouw stijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *