Laatst werd ik gebeld door een bekende Nederlander. Hij zocht een daspin voor zijn kostuum voor een nieuwe film. Ik verbaasde me erover. Ten eerste dat zo iemand zelf z’n styling doet én dat hij me gevonden had. Maar vooral over de aandacht voor zo’n klein accent. Het is een man met veel gevoel voor stijl, en het resultaat klopte precies. Het stond fantastisch. Bijzonder eigenlijk, dat zo’n accent een outfit nét helemaal af kan maken. Daarom vandaag een kleine ode aan de daspin, en voor de gelegenheid heb ik ook een aantal daspinnen in de webshop gezet.

daspinnen webshop

Een belletje over een daspin.

Afijn, even terug naar die morgen. Om 9 uur ‘s morgens werd ik gebeld. Hij had een daspin gezien die precies bij zijn outfit paste, maar die was helaas al verkocht. Hij appte mij een foto van zijn outfit en ik ben meteen op zoek gegaan. Gelukkig hadden we een match (dit is hem geworden!) en kon het dezelfde dag nog op de post. Laatst was hij op tv, in zijn kostuum en het stond fantastisch. En dat is eigenlijk ook precies de reden waarom ik zo van mannen accessoires houdt. De eenvoudigste outfits kunnen er een stijlinjectie van krijgen, maar een daspin, kraagspeld of paar manchetknopen kan ook een heel uitbundig pak nog nét  een beetje extra geven. Bijzonder toch?

Daspin gitaar

Fotodrama’s

Het enige nadeel van daspinnen is alleen dat ze zich zo moeilijk laten fotograferen. Ze liggen nooit recht, waardoor de voorkant – de blikvanger- nooit goed te zien is. Je wilt niet weten hoe lang ik bezig ben geweest om die paar pinnen fatsoenlijk te kunnen fotograferen. Uiteindelijk heb ik ze maar gewoon beetgehouden, in mijn klusklauwen met rouwrandjes. Volgens mij vond hij het niet zo erg. Voor de foto’s van vandaag had ik wat meer geluk. Toevallig vond ik afgelopen weekend tijdens mijn bezoekje aan de plaatselijke kringloop deze fantastische oude sigarenplank. Wat een stoer ding. Ik nam hem eigenlijk mee om de helft bij Boel Bazaar te leggen als presentatie voor mijn accessoires, maar ik zag ook meteen dat het een goede photoprop is. Op de mooie verweerde randen kunnen de pinnen precies mooi liggen. Yes!

Daspin met bruine edelsteen en zirconia

Hoe draag je een daspin?

Een daspin bestaat uit – de naam zegt het al- een pin die door de stropdas wordt geprikt en een sluiting met een kettinkje. De sluiting haal je van de pin af door hem met je vingers iets uit elkaar te duwen. De sluiting bevestig je weer achter beide helften van de stropdas, zodat deze alvast mooi tegen elkaar zitten. Het kettinkje gaat door het knoopsgat van je overhemd en blijft daar op zijn plek zitten door het staafje. Hierdoor wordt je das mooi tegen het lichaam aangeduwd en hangt hij niet in de soep tijdens het eten. Eigenlijk hetzelfde als een dasspeld, maar dan net iets kleiner en eleganter.

Daspin én kraagspeld - een stijlvol duo

Je ziet nog maar zelden mannen met een daspin eigenlijk. Maar dat gezegd hebbende, je ziet ook niet zoveel mannen meer met een stropdas. Jammer eigenlijk. Dus wat denken jullie ervan mannen van Nederland en België? Zullen we daar eens verandering in brengen? En zullen we dan ook meteen de kraagspeld terug brengen? Kijk eens op de foto hierboven, hoe mooi de combinatie van een daspin én een tenax kraagspeld is.

Tenslotte nog een handige tip

Naast de daspin bestaan er ook nog pinnen zonder kettinkje. Deze kun je als revers-pin dragen maar ook als daspin gebruiken. Je gebruikt hem zoals hij is, zonder kettinkje, dan houdt hij beide stropdashelften bij elkaar. Maar je kunt ook de sluiting van een andere daspin gebruiken, de pinnetjes zijn namelijk altijd even groot. Handig, als je net verliefd bent geworden op een exemplaar zonder kettinkje, zoals dit mooie midcentury exemplaar met parelmoer.

Deze en andere daspinnen vind je in de vintage accessoires webshop bij de mannen accessoires.

Daspin parelmoer midcentury

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *