In een vorig blog gaf ik een overzicht van de verschillende soorten kraagspelden en hoe ze gedragen worden. Ik dacht heel volledig te zijn geweest, maar kwam er onlangs achter dat er nóg een type kraagspeld is: de ‘double lever collar clip’, vrij vertaald: de kraagspeld met een dubbele hefboom. En het leuke is: ik heb er nu twee in de webshop.

Update: inmiddels heb ik nog een aantal Tenax kraagspelden gevonden. Als ik ze op dit moment te koop hebt, vind je ze hier in de webshop.

Tenax kraagspeld - collar clip

Tenax kraagspelden

Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van iemand, of ik de kraagspelden die hij had ontvangen uit een nalatenschap kon identificeren. Dat kon ik niet zo uit m’n hoofd, maar ik zag wel meteen dat het iets bijzonders was. Een korte zoektocht bracht me naar het Engeland van begin vorige eeuw. Het waren Tenax kraagspelden. Bijzonder aan deze kraagspelden is dat ze een speciaal mechaniek hebben waarmee ze worden vastgemaakt. Geen klemmetjes of pinnen, maar een hefboom-mechanisme dat dichtklapt. De pinnetjes in de klem zorgen ervoor dat de kraag stevig vast wordt gezet. Mijn enthousiasme kon hem niet overhalen om ze te gaan dragen, dus na wat onderhandeling kon ik ze van hem overnemen.

Tenax kraagespelden - collar clips voor de stijlvolle man

Slechts 2 exemplaren..

De Tenax double-lever collar clip zijn gemaakt rond 1912 in Engeland en ze zien er nog tip-top uit voor iets van meer dan 100 jaar oud. Het is een stevige clip, vrij klein en door de mooie bloemvormige topjes krijg je een bijzonder mooi effect wanneer je deze kraagspeld draagt onder je stropdas. Ik heb 2 van deze Tenax kraagspelden, ze zijn hetzelfde maar komen uit een verschillende productie-batch. Bij de ene is het bloemvormpje iets strakker dan bij het tweede waar het kopje iets platter is. Beide zijn in hele goede conditie en de hefboom werkt naar behoren. Wat mij betreft echt een sierraad voor de stijlvolle man…of vrouw!

Tenax hefboom kraagspeld

En een zielig derde exemplaar

Toevallig liep ik afgelopen week nog een derde exemplaar tegen het lijf. Een heel klein en beschadigd exemplaar, waarvan -denk ik- de parelmoeren eindknoppen ontbreken. Deze zet ik niet zomaar in de shop, maar ik ga even nadenken hoe ik hem weer in volle glorie kan laten shinen. Hoewel ik van mening ben dat je klassiekers niet mag veranderen, vind ik ook dat er soms een uitzondering gemaakt mag worden. Hopelijk kan ik ook dit exemplaar weer zo mooi maken dat iemand hem nog met heel veel trots en liefde gaat dragen.

Tenax collar clip without ornaments

Nu te koop in de vintage accessoires webshop

De twee gave exemplaren staan nu in de webshop. Welke stijlvolle man -of vrouw- draagt binnenkort zo’n unieke Tenax kraagspeld? En mocht iemand nog een idee hebben voor het ‘lelijke eendje’, laat het me weten!

Tenax double-lever collar clip - kraagspelden

2 Comments on Tenax kraagspelden {collar clip}

 1. Goedendag,
  Ik heb dezelfde double lever clip met twee tennisrackets? Met knop erboven.
  Ik ben erg benieuwd naar de waarde. Het komt uit een erfenis en doet het prima.
  Ik heb u ook gemaild met foto’s erbij.
  Ik ben benieuwd.

  Mvg. Marianne Koopman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *