Edelweiss Edelweiss
Every morning you greet me
Small and white
Clean and bright
You look happy to meet me

Edelweiss, Edelweiss

Christopher Plummer zong het 54(!) jaar geleden, in de iconische film The Sound of Music. Ik weet niet meer wanneer ik de film zag, het zal een jaar of 20 later zijn geweest toen de film op tv was. Wat een indruk maakte die film toen. Een jaar of 20 geleden, het zal tijdens mijn studententijd zijn geweest, ben ik naar de sing-a-long-versie geweest. Heerlijk ongegeneerd meebleren met al die klassiekers. Sinds ik de film zag als klein meisje, heeft edelweiss een aantrekkingskracht op me uitgeoefend. Overenthousiast kocht ik een aantal jaar geleden zaadjes ervan. Tot ik op de verpakking las dat ze een koudeperiode moeten doormaken om überhaupt te kunnen kiemen. Bij de gedachte aan bakjes in de koelkast of vriezer, tijd in de gaten houden en weet-ik-al-niet-meer belande het zakje in de bak-met-projecten-voor-nooit. Waarschijnlijk ligt het daar nog steeds. De aantrekkingskracht is groot, maar niet zó groot.

Edelweiss broche

Soms kan het zo makkelijk zijn

Want na de zaad-deceptie kwam ik gewoon een plantje tegen bij het tuincentrum. Voor nog geen 2 euro. Soms kan het ook zo makkelijk zijn. En hij begon meteen als een malle te groeien, met zijn mooie blauwgrijze bladeren. En -JA!- de spanning groeide… hij ging bloeien! Toen wij terugkwamen van vakantie rende ik uiteraard de tuin in en… huh? Dat is toch geen Edelweiss?

Siberische Edelweiss - anaphalis triplinervis

Anaphalis Triplinervis

Plantsnap bracht het verlossende woord. Het is Anaphalis Triplinervis, oftewel Siberische Edelweiss. Ook weer iets geleerd, en ach, mooie bloemetjes zijn het wel.  En we hebben altijd de film, het liedje en het bier. Ook dat laatste heeft niets te maken met het mooie witte bloemetje, maar ik kon de verpakking van die WEISSbier niet weerstaan. Misschien moet ik binnenkort ook maar eens op zoek naar de ukelele akkoorden. Een mooie nieuw project want -jawel- ik heb Jolene bijna onder de knie!

Edelweiss bier

Edelweiss accessoires

Toen ik accessoires aan het uitzoeken was voor mijn plaatsje bij Boel Bazaar kwam ik de edelweiss tegen in mijn voorraad met vintage accessoires. Want kom ik iets tegen met dit witte bloemetje met zijn grillige vormen, dan kan ik het niet laten liggen. Deze broche ligt al jaren in mijn huis. Zo nu en dan kom ik hem tegen en dan ga ik weer op zoek naar informatie, maar echte zekerheid vind ik niet. Als je op marktplaats kijkt, zie je dat deze broches regelmatig worden verkocht als ivoor. Maar dat is het niet. Ik heb ivoren oorbelletjes, waarbij ik met mijn speciale loepje duidelijk de kenmerkende Schreger-lijnen zie, en die heeft deze broche niet. Maar vergroot zie je wel dat het een onregelmatige organische structuur heeft, waardoor ik denk het gemaakt is van bot. Dat vermoeden wordt nog sterker als ik het onder UV-licht houdt, waardoor het wit flink paars oplicht. Maar zeker weten? Dat doe ik niet. Wat ik wel zeker weet is dat dit mooie broche uit de eerste helft van de vorige eeuw nog heel veel gedragen mag worden door iemand die er net zo’n fijn -en een tikje nostalgisch- gevoel krijgt als ik. Jij? Je koopt hem in de webshop.

Edelweiss broche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *