Ik was begonnen met een blogpost over stijlvolle rookwaren, waaronder twee IMCO aanstekers, toen mijn vader opeens met nog een IMCO aansteker aan kwam zetten. Dat maakte me toch wel nieuwsgierig. Daarom ben ik maar even in de geschiedenis van de Imco aansteker gedoken, en die is best wel interessant.

vintage imco aanstekers

De firma IMCO

De firma IMCO is opgericht in 1907 in Wenen, door Julius Meister. De Oostenrijkse knopen en gereedschap-fabriek Julius Meister & Co, “IMCO”, maakte vooral knopen voor het leger. Na de eerste wereldoorlog was hier geen behoefte meer aan en stapten ze over op het maken van aanstekers. Hiervoor zouden ze patroonhulzen gebruikt hebben, want na de oorlog was er een tekort aan materialen maar deze waren er genoeg. Dit zorgde voor de karakteristieke look van de IMCO, en het typische IMCO kenmerk: Het uittrekbare benzinereservoir. Als je hem aansteekt en het patroon eruit trekt kun je deze neerzetten als lichtje of gebruiken om je BBQ aan te steken zonder je aansteker zwart te maken.

Of ze daadwerkelijk van lege patroonhulzen gemaakt zijn, staat overigens nogal ter discussie. Sommigen zeggen van wel, anderen van niet. In een interview met voormalig IMCO-CEO, Stefan Weiniger, geeft hij ook aan dat dit waar is. Al zegt ook hij dat ze hier op een gegeven moment mee stopten (helaas is dit artikel inmiddels niet meer online te lezen).

Imco aansteker streamline 1958

Zeventig verschillende modellen IMCO aanstekers

De eerste IMCO aansteker is ontwikkeld tussen 1918 en 1919 en het eerste patent is geregistreerd in 1922. In de tussenliggende periode heeft IMCO zo’n 70 verschillende modellen aanstekers gemaakt. Helaas is de firma IMCO in 2012 gestopt. De concurrentie met wegwerp- en goedkoop geproduceerde aanstekers deed ze de das om. Zonde. Wel werd het merk IMCO overgenomen door het Japanse bedrijf Windmill, dat verder is gegaan met de productie van een aantal kenmerkende modellen. Je kunt dus nog steeds een nieuw IMCO aansteker kopen.

Twee Streamline IMCO Aanstekers

Ik heb twee streamline IMCO aanstekers te koop, één in volledig chroomkleur en één met blauw, geel en groene lijnen. Beide kunnen -zoals het hoort- volledig uit elkaar gehaald worden. Ze hebben beide wel wat kleine roestplekjes en deukjes aan de buitenkant. En zeker aan de binnenkant zie je aardig wat roest. Naast “Pat. Austria” staat er tevens “Nederland” op deze aanstekers. Hier kan ik verder niets over vinden. Ik heb uren gezocht, ook omdat er vele nep-imco’s in omloop zijn, maar heb geen link met Nederland kunnen vinden. Natuurlijk heb ik flink getwijfeld: zijn ze wel authentiek? Ik denk het wel, gebaseerd op de tekst “Pat. Austria”, de details, de kleine roestplekjes en het feit dat ze aangetrokken worden door een magneet (dit zou niet het geval zijn bij namaak exemplaren, omdat deze van ander materiaal gemaakt worden). Uiteraard weet ik het niet 100% zeker, maar als iemand er informatie over heeft: ik hoor het graag!

Imco streamline Nederland

Een G11 IMCO met een Triplex benzinepatroon

De derde IMCO aansteker is een goudkleurige G11, met een patroon dat er niet origineel bij hoort. Oorspronkelijk is de G11 namelijk een butaan-aansteker waar aparte butaangas-patronen voor te koop waren. Op een gegeven moment is IMCO gestopt met de productie van deze patronen. Ik vermoed dat de vorige eigenaar op dat moment heeft besloten hem te vervangen door een Triplex Super. Het Triplex Super benzinepatroon is iets langer, en heeft een andere kleur. Maar het past wel, en zit net zo stevig vast. Het voordeel van de Triplex Super benzinepatroon is wel dat je hem – na aansteken- eenvoudig uit de aansteker trekt en hem kunt gebruiken zonder dat je aansteker zwart wordt.

Imco aansteker G11 met Super Triplex benzine binnenwerk

Voor de liefhebber

Alle drie de IMCO aanstekers zijn compleet, voor zover ik dit kan zien. Ik heb geen ervaring met aanstekers, en ik weet niet precies hoe het werkt. Bovendien speel ik liever niet met vuur 😉 Elke aansteker heeft een lont en in het benzinereservoir zit het katoen dat de benzine opzuigt. Ik neem aan dat er een vuursteentje in moet zitten, maar waar en of dit werkt, weet ik niet. Ik weet dus ook niet of ze al werken wanneer je er benzine in doet.

Afijn, dit is dus echt een item voor de liefhebber. Het lijkt me fantastisch als ze naar mensen gaan die ze helemaal schoonmaken, nakijken en opnieuw gaan gebruiken. En als dat zo is, dan zie ik ook heel graag foto’s! Wat het opknappen betreft: De IMCO-lonten worden nog steeds geproduceerd, dus deze kunnen nog online gekocht worden. De vuursteentjes van Zippo kunnen gebruikt worden in de Imco aanstekers.

Imco lighter streamline vintage

IMCO aanstekers te koop in de webshop

Deze drie modellen IMCO aanstekers zijn nu te koop in de webshop. Per model heb ik nog extra informatie aangegeven in de producttekst. Mocht je nog meer informatie willen, of informatie hebben die ik op kan nemen in deze tekst (zoals waarom er Nederland op staat). Ik hoor het graag! Je kunt mij altijd bereiken via email, telefoon, Facebook of WhatsApp.

Vintage imco aanstekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *