“Carmen Miranda?” hoor ik je zeggen. “Wie is dat ook alweer?” Nou, dat is die Braziliaanse bombshell die in de jaren 40 Amerika veroverde met haar fruitschaalhoeden, vrolijke liedjes en larger-than-life-personality. In de jaren 40-50 werden er dan ook regelmatig fruitschaal-oorbellen geproduceerd, als hommage aan deze bruisende dame. En laat ik nou zo’n geweldig paar vintage fruitschaal oorbellen hebben. Tijd voor een kleine geschiedenisles.

Carmen Miranda - de vrouw met de fruitschaal op haar hoofd.

Carmen Miranda

We gaan terug naar de eerste helft van de vorige eeuw. De in Portugal geboren Maria do Carmo Miranda da Cunha groeit op in Rio de Janeiro. Tijdens haar werk in een winkel wordt ze ontdekt en krijgt ze een baantje bij een radiostation. Dit leidt naar een platencontract en a star is born. In 1928, ze is dan pas 19, is ze een superster in Brazilië. Zoals zoveel zangeressen in die tijd gaat ze ook films maken en in 1939 vertrekt ze naar Amerika. Eerst Broadway, en vervolgens wordt ook Hollywood veroverd. Haar kenmerk: een over-the-top braziliaanse look met veel kleur, ruches, grote oorbellen, een oor-tot-oor-lach en een grote fruitschaal op haar hoofd. De enige kritieken die ze krijgt op de films waar ze in meespeelt: ze is te weinig in beeld. Haar muziek en look werkt aanstekelijk en ze wordt de rijkste vrouw van Amerika. Een fijn en vrolijk tegenwicht voor de tweede wereldoorlog die aan de andere van de wereld plaatsvindt. Het aanstekelijk Chica Chica Boom Chic blijft nog uren in je hoofd spoken!

Fruitschalen in je oor en op je hoofd

Natuurlijk schoot toen ook de merchandise omhoog. Niet zoals de belachelijke chinese-meuk-industrie zoals tegenwoordig, maar vraag en aanbod is van alle tijden. Menig vrouw en meisje wilde wel een vleugje van die vrolijkheid waar Carmen Miranda voor stond. Maar aangezien een plastic fruitschaal voor de meeste misschien nét iets te verg ging, kwamen er uiteraard ook eenvoudigere hebbedingen. Kleding, broches, oorbellen en kettinkjes met véél fruit en vrolijke kleuren. Kleine kunstwerkjes soms, zeker de oorbelletjes. Op Etsy kom je ze nog wel eens tegen. Rotan of porseleinen mandjes, plastic of glas fruit, diverse modellen in verschillende periodes. De oorbellen uit de jaren 40 herken je vaak aan de screw-back sluiting. De clips deden namelijk pas in de jaren 50 hun intrede.

vintage fruitschaal oorbellen a la carmen miranda

Feestend ten onder

Met Carmen Miranda eindigde het niet goed. Blijkbaar viel haar buitenlandse carrière niet zo goed bij de Brazilianen, ze vonden haar te generaliserend en karikaturaal. In Amerika werd ze lange tijd op handen gedragen, maar ook dat eiste zijn tol. Ze zou verslaafd zijn geraakt aan uppers en downers en is uiteindelijk aan een hartaanval gestorven. Het verhaal gaat dat ze een hartaanval kreeg tijdens een optreden in een tv-programma, maar gewoon doorging. Die avond heeft ze nog een feest gegeven bij haar thuis en de volgende morgen kreeg ze een tweede hartaanval. Ze was 46 jaar.

Carmen Miranda

Fruitschaal oorbellen a la Carmen Miranda

Terug naar de oorbellen. Ik heb dus een ontzettend leuk paar fruitschaal oorbellen uit de jaren 50 in de webshop gezet. Echt schatjes, met messing mandjes en fruit van glas en plastic. De oorbellen zijn iets verschillend, maar het is echt een setje. In de ene oorbel zitten de 2 witte vormpjes uit elkaar en in de andere zitten ze dicht op elkaar. Verder is de inhoud redelijk hetzelfde. Het lijkt alsof één fruitmandje iets voller is, maar ik zie in de andere geen aanwijzingen dat er iets uit is of stuk is. Ik denk dat er ooit een wit laagje op de mandjes heeft gezeten, hier zie je nog sporen van. Aan het model van de oorclips te zien komen ze uit de jaren 50.

Midcentury fruitschaal oorbellen

De fruitschaal oorbellen zijn nu te koop in de webshop. Ze zijn vintage, en een jaar of 60-70 oud, dus ze hebben wel wat kleine gebreken. Deze omschrijf ik uitgebreid in de productomschrijving. En natuurlijk is er slechts één paar. Wie voegt er een vleugje Carmen Miranda toe aan zijn look?

1 Comment on Fruitschaal oorbellen a la Carmen Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *