Soms komt iets zomaar op je pad. Je komt iets moois tegen, mijn vader komt met iets aanzetten, of iemand weet mij te vinden wanneer ze iets te koop hebben. Dat laatste was het geval met deze bijzondere zilveren stropdas kettingen. Zeven stuks, en allemaal van zilver. Heel bijzonder en stijlvol.

Zilveren stropdas ketting met sleutels

Soms krijg je zomaar een mailtje..

Van iemand die iets heeft liggen. Om te vragen wat het is of wat het waard is, óf om te vragen of het iets voor mij is. Geweldig vind ik dat. Niet alleen omdat het mij bijzondere vintage accessoires oplevert, maar ook omdat ik gezien wordt als deskundige. Uiteindelijk doe ik ook maar gewoon wat ik leuk vind. Ik ben geen antiquair maar doe wel altijd uitvoerig en gedegen onderzoek. Het is leuk als dat gezien wordt.

Stropdas kettingen, hangers, zilver

Zilveren stropdas kettingen

Een tijdje terug kreeg ik een mailtje van iemand die deze stropdas kettingen had gekregen om te verkopen voor een goed doel. Of ik er misschien iets mee kon? De foto was wazig maar het zag er spannend uit, en ik houd altijd wel van een gokje, zeker voor het goede doel. Toen ik ze ontving bleken ze allemaal van zilver te zijn. Ik ben meteen op zoek gegaan naar informatie, maar van dit soort model kon ik helemaal niets vinden. Ik vermoed dat ze speciaal voor één persoon gemaakt zijn door dezelfde zilversmid. Zes van de zeven stropdas hangers dragen namelijk hetzelfde meesterteken.

Zilveren stropdas ketting gemeente den haag

Mooi en functioneel

De stropdas kettingen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze zijn ook functioneel. Aan de achterkant vind je een staafje (of lus) welke door het knoopsgat gaat zodat de stropdas ook meteen mooi zit (en niet in de soep kan belanden!). Aangezien de hangers speciaal gemaakt lijken te zijn voor één persoon, hebben de bedels die eraan hangen waarschijnlijk iets te maken met het persoon van wie ze geweest zijn. Er is een hanger met het wapen van de gemeente Den Haag, een paar sleutels (het oogt wat burgemeester-achtig), en een straaljager. Daarnaast zijn er nog bedels die op een logo lijken en met verschillende soorten kettinkjes.

zilveren stropdas hanger met straaljager

Te koop in de Vintage Accessoires webshop

De stropdas hangers zijn allemaal van zilver, 835 gehalte. Dit werd met name in de eerste helft van de vorige eeuw gebruikt. Al zegt mijn gevoel dat ze wel iets jonger zijn, ik vermoed uit de jaren 60. Zes van de zeven spelden dragen hetzelfde zilver meestermerk, een M met een figuur ernaast. De M kan een teken zijn van de stad Schoonhoven of een initiaal van de maker. De conditie van de stropdas kettingen zijn uitstekend. Ze zijn allemaal zorgvuldig schoongemaakt en worden netjes verpakt. Ik zet vandaag ook alvast 2 exemplaren in de webshop, de anderen volgen later. Maar mocht je al iets zien wat je interesse heeft, laat het dan gerust weten.

2 Comments on Zilveren stropdas kettingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *