Vintage en retro, twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Onterecht, want het zijn écht twee verschillende dingen. Hoe dat zit, leg ik je uit in dit blog. En dan pak ik ook meteen antiek en oude meuk mee. Want wánneer is iets nu vintage, retro, antiek of oude meuk?

Vintage, Retro, Antiek of oude meuk?
Van links naar rechts: meuk, retro, vintage en antiek


Wat is Vintage?

Laat ik beginnen met vintage. Dat is tenslotte ook waar deze vintage accessoires webshop om draait. Er is geen eenduidige defintie voor vintage. Voor sommigen is het alles wat een tweede leven krijgt, voor anderen is het alles van voor de jaren 80. Er zijn zelfs fashionista’s die juist alleen kleding uit de jaren 80 en 90 vintage noemen. Laten we eens kijken naar de Dikke van Dale :

vin·tage (de; v(m))
1 voorwerpen die door hun ouderwetse uitstraling modieus zijn

Een wel heel erg rekbare definitie, want dan zouden het zowel oude als nieuwe voorwerpen kunnen zijn. En wat is dat een ‘ouderwetse uitstraling’ of ‘modieus’? Sorry, meneer Van Dale, maar wat mij betreft kan deze definitie de plomp in.

art deco zilveren hanger
Vintage, dus nog nét geen antiek, deze Art Deco hanger uit de jaren 30


Mijn eigen definitie, en die van een groot aantal collega’s, van vintage is:

Voorwerpen uit de jaren 1920 – 1999, in goede staat en met waarde voor de liefhebber.

Eigenlijk alles dus van de vorige eeuw, met uitzondering van de eerste twee decennia (dit valt onder antiek). Belangrijk is het wel dat het een waarde heeft, maar ook dat is een rekbaar begrip. Want wat waarde heeft voor mij, kan oude meuk zijn voor jou. Maar waarde hoeft niet per se financieel te zijn, denk bijvoorbeeld ook aan historische waarde. Is een 80s spandex aerobics pakje met matching beenwarmers nog iets waard? Misschien niet qua materiaal en niemand zal er nog mee over straat lopen. Maar als onderdeel in een tentoonstelling over de jaren 80 is het onmisbaar.

Antieke, vintage, retro en namaak parelkettingen
Nep, retro, vintage en antieke parelkettingen


Wat is Retro?

Retro daarentegen is wel een stuk duidelijker. En ook goed omschreven door de van Dale:

1 re·tro (de; m)

1 trend of mode, geïnspireerd op een verschijnsel uit het verleden

2 re·tro (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1 van vroeger, maar opnieuw in de mode

Oftewel: een nieuw item in een oud jasje. En dat kan van alles zijn. Een product dat al 50 jaar hetzelfde uiterlijk heeft en nog steeds geproduceerd wordt, zoals mijn geliefde roze kitchenaid. Maar ook een sjaaltje dat bij de Action ligt met een oranje retro-printje. De essentie van retro is dus dat het nieuw is.

In deze webshop verkoop ik per definitie geen retro, mijn producten zijn tenslotte tweedehands. Maar soms kom ik wel eens iets tegen wat niet oud is, maar wel in oude stijl gemaakt is. Toch een beetje retro dus!

retro sjaaltje


Wat is antiek?

Antiek is ook heel duidelijk, toch? Of niet meneer Van Dale?

1 an·tiek (bijvoeglijk naamwoord)
1 afkomstig uit, behorend tot de Griekse en Romeinse oudheid: de antieke beschaving
2 afkomstig uit een vroegere stijl- of cultuurperiode: antiek porselein
3 ouderwets

2 an·tiek (het; o)
1 voorwerpen van oude kunstnijverheid met kunst- of curiositeitswaarde

Ligt het aan mij, of houdt Van Dale er ook maar erg brede begrippen aan over? Een man die vooral niemands of niemand uit wilt sluiten, die meneer van Dale.

Maar voor ons, liefhebbers en handelaren van vintage en antiek, is de meest voorkomende definitie van antiek:

Voorwerpen van 100 jaar of ouder met (verzamel)waarde.

En ja, wederom die verzamel- of liefhebberswaarde, en bij antiek is dit vergelijkbaar met vintage. Een artikel kan in perfecte staat zijn, waarbij de feitelijke waarde hoog is. Maar een accessoire of voorwerp kan ook een emotionele of historische waarde hebben. Voor een liefhebber van brocante kan een kapotte pop of een sleets jurkje een schat zijn. Zo heb ik dit prachtige antieke medaillon nog liggen, helaas met een scheurtje aan de achterkant. Maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om hem om te laten smelten. Dus voor mij heeft hij waarde, al kan ik hem niet verkopen.

antiek medaillon


En tenslotte oude meuk

Of ‘ouwe meuk’ zoals ik zelf telkens wil opschrijven. Je kunt tenslotte het meisje wel uit Rotterdam halen, maar Rotterdam niet uit het meisje.

Ach ja, ouwe meuk… marktplaats staat er vol mee. Zoek maar eens op vintage, retro of antiek en zeker de helft van de aangeboden artikelen zijn oude meuk. Wat een denegrerende term eigenlijk. Wat mij betreft is alles wat momenteel geproduceerd wordt al meuk zodra het de Chinese fabriek uitrolt. En zodra het stuk is, is het dus kapotte meuk. Nee, geef mij dan maar oude meuk: het is vaak niet kapot te krijgen. Gelukkig krijgen steeds meer oude spullen een tweede leven. En uiteindelijk is het toch:

One man’s trash is another man’s treasure

Uiteindelijk is dat toch waar het om draait: wat is de waarde voor jou? Vintage, retro, antiek of oude meuk: wat maakt het uit als jouw hartje er sneller van gaat kloppen? En ik kan dan misschien wel helemaal wild worden van een gekke vondst of mooi vintage accessoire, maar voordat het bij mij terecht kwam is het toch door iemand bestempeld als ‘oude meuk’ en naar de kringloop gebracht of bij een huisruiming terecht gekomen bij een handelaar.

En ook hier komt zeker rommel terecht hoor. Zeker wanneer mijn vader weer eens met een partijtje zus-of-zo aan komt zetten. Daar haal ik de pareltjes uit en de rest gaat in de knutselbak. Ook dan heeft het weer waarde, als upcyle materiaal.

Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Oude meuk voor upcycling en knutselen

3 Comments on Vintage, Retro, Antiek of oude meuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *