Een van de redenen om deze webshop én dit blog op te zetten, is dat ik – naast tweedehands accessoires – ook graag upcycle accessoires wilt gaan verkopen én jullie wil laten zien dat er een schat schuilt in alles.

Nou ja, bijna alles.

Makkelijke DIY , Do-It-Yourself, projecten dus. Om jullie ook een beetje te inspireren om van iets ouds iets nieuws te maken. Op een zonnige dag zijn wij lekker buiten gaan zitten, mét bak-met-oude-meuk en knipte ik een paar takken uit de heg om deze tuinhangers van oude kettingen te maken. Ik laat je zien hoe.


Ik houd niet van weggooien

Ik ben er ook vreselijk slecht in. Overal zie ik een projectje-dit of een projectje-dat in. Ik laat al wel sneller iets liggen in de kringloopwinkel als ik er niet meteen iets mee kan, maar dat neemt niet weg dat het huis al wel vol staat met projecten-voor-ooit. Ik vind het gewoon niet oke dat er zoveel wordt weggegooid, terwijl je daar ook nog iets moois mee kunt maken.

De bak met oude meuk

Herinneren jullie je de bak met oude meuk nog uit mijn Vintage, Retro, Antiek of Oude Meuk blog? Het grootste deel komt van mijn moeder. Al zo lang als ik me kan herinneren draagt ze bergen sieraden. Minstens 10 ringen. Een lading armbanden en vaak ook nog wel een ketting of 2. De laatste jaren is het wel wat minder geworden, en heeft ze flink geruimd. En al die schmuck belandde bij mij in een grote bak. Alles door elkaar, in de klit, kapot of heel. Ik kwam zelfs nog wat armbanden en kettingen van mezelf van vroeger tegen. Die leuke 80s items krijgen misschien nog wel een plekje in de webshop. De rest is om te knutselen of voor een leuk DIY-project zoals dus deze tuinhangers van oude kettingen en armbanden.

Oude meuk voor upcycling en knutselen

Tuinhangers van oude kettingen

Of nou ja, tuinhangers… deze hangers zijn ook heel gezellig in je huis of in de kinderkamer. Nu heb ik natuurlijk het geluk dat ik al die oude sieraden van mijn moeder heb, maar je kunt altijd even rondvragen of vrienden nog oude kettingen of armbanden hebben. Of nodig je vriendinnen uit en ga samen aan de slag. Ook in de kringloop-winkel kun je vaak voor een prikkie een flinke stapel scoren.

Tuinhanger van oude kettingen

Wat heb je nodig?

  • Takken (niet te vers)
  • Kralen, zorg dat het gat groot genoeg is voor de naald
  • Een dikke naald, bij voorkeur met een stompe punt
  • Garen, bijvoorbeeld katoen haakgaren
  • Optioneel: Bedeltjes, belletjes, etc
  • Optioneel: Ring om op te hangen (gordijnring, sleutelhangerring)

De takken knipte ik dus uit de tuin, maar het is ook een mooie gelegenheid om lekker het bos in te gaan en mooie takken te zoeken!

Hoe maak je de tuinhanger?

Zoek een tak die dik genoeg is om er gemakkelijk een gaatje in te boren en niet al te krom is. Een beetje krom is wel leuk! Ik knipte een aantal takken uit onze uit de kluiten gewassen klimop. Boor op gelijke afstand 3 of 5 gaten in het midden en 2 gaten aan de zijkanten. Zorg ervoor dat de gaten allemaal op 1 lijn liggen.

knutselen met oude sieraden

Zoek de kralen en het garen waarmee je de eerste ketting wilt maken en een dikke naald. Ik heb gewoon katoen haakgaren gebruikt. Bovenop elke tak komt een grote kraal, deze maak je als eerste vast. Dat kan gewoon door het garen een paar keer door de knoop te halen en de uiteinden vast te kopen onder de kraal. Vervolgens ga je met de naad door de tak en voilà! Je draad om te rijgen is klaar. Rijg er alles op wat je leuk vindt. Kleurtjes door elkaar, of juist één kleur. Eindig met een kraal of met een bedeltje. Haal de draad daar een paar keer doorheen en knip hem af. Je kunt het ook nog iets netter maken door je draad door de onderste kralen te halen en dan af te knippen.

Creatief met oude kettingen, armbanden en sieraden

Zo maak je alle kettingen. Lekker bont met alle kleurtjes door elkaar, of zoals ik met verschillende kettingen in verschillende kleuren. Om hem op te hangen rijg je één of meerdere draden door de gaatjes aan de uiteinden, wikkel ze om en zet ze vast met een knoopje. Bepaal hoe hoog je hem wilt hangen en maak de uiteindes aan de andere kant van de tak op dezelfde manier vast. Je kunt één touw gebruiken, of meerdere, of je kunt ze vechten of draaien. Ik heb in het midden nog een ringetje vastgemaakt, maar dit hoeft niet per se.

tuinhanger van oude sieraden en kettingen

Voila! Dat is ie!

Tuin-DIY met oude sieraden

Supermakkelijk én snel dus kidsproof

Ik heb deze hangers gemaakt met mijn dochters van 10 en 13 en zij hadden het supersnel onder de knie. Het duurde ook precies lang genoeg (kort!) om leuk te blijven, vooral voor de puber die nogal snel verveelt is. Top DIY project om met kinderen te doen dus. Of zelfs als kinderfeestje.

Of, zoals ik al zei, maak deze vrolijke tuinhangers van oude kettingen met een paar vriendinnen die allemaal wat oude sieraden meenemen. Weer wat oude meuk gered van de vuilnisbak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *