Vorig jaar schreef ik over de stropdaskettingen die ik gevonden had. Of beter gezegd, ze vonden mij. Ik had nog nooit zoiets gezien, en wist dus ook niet uit welke periode ze kwamen. Ik stond dus ook wel even te kijken toen ik opeens een stropdas ketting tegenkwam in de Netflix serie Hollywood.

Hollywood

Hollywood is een Netflix serie die gaat over een groep mensen die het willen maken in Hollywood in de jaren 50. De een als acteur, de ander als scenario schrijver, producent of actrice. Kwesties als rassen onderscheiding, gender ongelijkheid en LTBO+ discriminatie worden besproken aan de hand van fictieve personages en echte personen. Issues die momenteel natuurlijk heel actueel zijn, maar die halverwege de vorige eeuw aan de orde dag van de dag waren. Zeker in het ‘witte’ Hollywood was een gekleurde actrice of een homosexuele producent not done. We zien hoe deze mensen allemaal hun eigen strijd voeren tegen de gevestigde orde. En het goede overwint uiteindelijk. Ik houd wel van een serie waarin de karakters overdreven zijn, zelfs karikaturaal, al lag het zoetsappige happy end er wel heel dik bovenop. Maar al met al gewoon een hele leuke serie en de kostuums en setting zijn natuurlijk om te smullen!

En daar was opeens de stropdasketting!

Een van de personages in Hollywood, Jack Castello, een aspirant-acteur -die ook gewoon de huur moet betalen- neemt een baantje bij de garage van Ernie West. Ik ga verder geen details vertellen, dat moet je zelf maar zien. Maar uiteraard zijn alle mannen in die garage ook piekfijn gekleed, mét een stropdas ketting met het logo van de garage.

Zo’n mooi kettinkje, met of zonder bedel, geeft je outfit meteen een lift, ook als je geen colbert draagt (want wie heeft daar nu zin in in de zomer!). Het staat niet alleen heel chique maar is ook nog eens functioneel. Aan de achterkant zit een staafje met daaraan een lus of t-bar die door het knoopsgat van je overhemd wordt gestoken. Zo blijf je stropdas altijd netjes zitten en hangt hij niet in de soep. Dezelfde functie dus als een dasspeld of daspin, maar dan nét even wat specialer.

zilveren stropdas kettingen
Een bedrijfslogo of verwijding naar een liefhebberij is gebruikelijk bij dit type vintage accessoire.

Nieuwe modellen stropdaskettingen in de webshop

Vorig jaar heb ik een mooie collectie zilveren stropdas kettingen gekocht en een aantal ervan meteen in de webshop gezet, én een blog erover geschreven. Maar vervolgens kwamen er natuurlijk weer allemaal andere dingen tussendoor (je kent het wel), en de overige stropdaskettingen lagen hier nog. Het werd dus wel eens tijd voor een paar mooie nieuwe exemplaren voor in de webshop, zoals deze met een eenvoudige strakke ketting en deze met een straaljager. De stropdaskettingen zijn gemaakt van .835 zilver en voorzien van zilvertekens en het teken van de zilversmid die ze gemaakt heeft. Je koopt ze in de webshop.

zilveren stropdas hanger met straaljager
Stropdasketting met smalle ketting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *