Wat een mooi woord he? Tobacciana. Het klinkt bijna romantisch. Toch zijn het over het algemeen best stoere artikelen. Stoer maar stijlvol. Hoewel roken nooit een aantrekkingskracht op mij heeft gehad, heeft tobacciana -of rookgerei- dat blijkbaar wel. Ik kom heel regelmatig een mooie sigarettenkoker tegen of een bijzondere aansteker die ik dan toch niet kan laten liggen. Inmiddels zoveel dat het wel eens tijd werd om er een stukje over te schrijven en een nieuwe categorie toe te voegen aan de webshop: tobacciana.

Tobacciana - vintage accessoires - stijlvolle rookwaren

Wat is tobacciana?

Tobacciana is een ander woord voor rookgerei en is eigenlijk alles wat met roken, sigaretten en sigaren te maken heeft. Met een geschiedenis die teruggaat naar de 1600’s en -tot nu toe- een booming business is geweest, zijn er vele mooie producten gemaakt. Sigarettenhouders, aanstekers, asbakken en reclamemateriaal om maar even iets te noemen. En dat ging van chique tot ludiek zoals de aanstekers met blote dames die wij vroeger altijd kochten voor mijn vader. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar we vonden dat enorm grappig (weet je dat die nog steeds op de counter bij de Primera staan?). Maar je hoef rookgerei natuurlijk helemaal niet te gebruiken om te roken. Je kunt een mooie sigarettenkoker ook gebruiken als visitekaartjes houder of portemonnee. En kaarsen aansteken is natuurlijk veel romantischer met een mooie aansteker.

Lederen sigarettenhouder met gouden binnenkant
Jaren 30-40 sigarettenhouder met engine turned bewerkte binnenkant

Een stukje geschiedenis

Wist je dat tabak in de jaren 1600 overgewaaid was naar Europa uit Amerika? Handelaren brachten tabaksplanten en zaden terug van hun reizen. Deze werden gerookt met een pijp of opgerold als sigaar. Sigaretten kwamen pas veel later, toen soldaten tijdens de Krimoorlog hun tabak op gingen rollen in krantenpapier. Na de uitvinding van de sigarettenrolmachine nam dit een grote vlucht. En dat was dus eigenlijk pas in de 19e eeuw.

chronex 3000 tafelaansteker
Chronex 3000 West-Germany tafelaansteker

Tobacciana in de Vintage Accessoires webshop

Tobacciana hoeven natuurlijk niet gebruikt te worden om te roken. Zo is een sigarettenblikje heel chique om je visitekaartjes in mee te nemen, of je bankpas en wat losgeld. Ze zijn vaak heel smal waardoor je ze gemakkelijk meeneemt én ze sluiten stevig. En het shag-doosje kun je ook gebruiken als bewaardoosje voor iets anders. En aanstekers, die gebruik je natuurlijk overal voor. Kaarsen aansteken, de BBQ of het gasfornuis. Mogelijkheden genoeg. Je visitekaartje uitdelen, een kaars aansteken, je sieraden afdoen of een sigaret opsteken… die heel normale handelingen, geef ze een beetje extra schwung met een vintage accessoire uit de categorie tobacciana.

Ronson Monarch Lytacase sigarettenhouder
Jaren 40 Ronson sigarettenhouder met aansteker
Vintage tabak of shag blik met vloei houder
Vintage shag blikje met vloeipapier houder
Vintage zippo aansteker, in goede staat
Vintage Zippo aansteker
Emu brand sigaretten houder
Emu brand Sylvia chromen sigaretten houder

1 Comment on Tobacciana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *