Afgelopen weekend konden we -eindelijk- naar de expositie van Alphonse Mucha in het Steendrukmuseum in Valkenswaard. Om in alle rust te kunnen genieten lieten we de kinderen thuis en maakten we er een uitstapje van ons tweeën van. Mucha is de onbetwiste koning van de Art Nouveau en zijn werk is betoverend mooi. Zeker de moeite waard dus! Ik ga geen foto’s uit het museum laten zien. Er zit weliswaar geen auteursrecht meer op de kunstwerken, maar dat vind ik toch niet gepast. En ik wil ook helemaal niet door een lens kijken wanneer er zoveel moois te zien is. Dus ga zelf maar kijken. Dat kan nog tot en met 27 september.

Alphonse Mucha steendrukmuseum

Alphonse Mucha

Misschien dat er bij de naam niet meteen een belletje gaat rinkelen, maar wanneer je zijn werk ziet herken je het meteen. Centraal staat (bijna altijd) een prachtige vrouw met golvende haren, in een omgeving met veel details en sierlijke motieven én met een prachtige omlijsting. Mucha werd in één klap bekend met het ontwerp van de affiche voor Gismonda, een toneelstuk met Sandra Bernhard (1894). Deze posters vielen zo in de smaak dat de Parijzenaren ze van de muur afhaalden om thuis aan hun collectie toe te voegen! Hij bleef hierna haar vaste ontwerper voor affiches, toneeldecors en kostuums. Van deze affiches zijn er vijf te bewonderen op de expositie. Mucha deed ook veel commercieel werk voor onder ander drukkerijen, luxe dranken, champagne en sigarettenfilters. Maar hij maakte ook prachtige series, zoals Les Saisons, een vierluik van de seizoenen waarvan ook een serie in het museum te zien is. En het prachtige duo La Primevere en La Plume, die nu ook als poster in mijn kantoor pronkt.

La Primevere La Plume Alphonse Mucha

Alphonse Mucha in het Steendrukmuseum

Momenteel is de expositie “Alphonse Mucha, meester van de Art Nouveau” te zien in het Steendrukmuseum in Valkenswaard. De expositie toont 66 van zijn werken, en is zeker de moeite waard. Fantastisch om zijn werken van zo dichtbij te kunnen bekijken en alle details in je op te kunnen nemen. Naast een aantal van zijn werken zijn ook een aantal boeken te zien zoals het spirituele boek Le Pater en het Documents décoratifs, een handboek over het gebruik van natuurlijke en florale vormen voor vele toepassingen. Ook zijn er een aantal nationalistische panelen te zien, het werk waar hij zich later in zijn carrière vooral mee bezighield.

Alphonse Mucha meester van de art nouveau

Een stukje geschiedenis over steendrukken

Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet precies wist wat steendruk (of lithografie) was, maar in het museum wordt ook een filmpje getoond waarin het wordt uitgelegd. De afbeelding wordt op speciale kalksteen getekend met vette inkt. De steen wordt vervolgens behandeld met een combinatie van arabische gom en salpeterzuur. Hierdoor wordt de afbeelding gefixeerd in de steen, terwijl de delen eromheen aangetast worden. Door de steen nu in te smeren met inkt is het mogelijk om een afdruk te maken. Een heel proces. Zeker als je bedenkt dat alles in spiegelbeeld getekend moest worden én dat er voor elke kleur een nieuwe tekening gemaakt moest worden die dan ook nog eens precies moest passen op de andere delen.

Het Steendrukmuseum

De vaste expositie van het Steendrukmuseum toont een groot aantal litho’s en drukwerk, maar ook de stenen met de tekeningen en de machines om de litho’s te maken. Naast het expositie-gedeelte is ook een atelier waar drukdemonstraties worden gegeven en lithowerk wordt gemaakt. Tevens kun je er een workshop steendruk volgen, wat nu hoog op mijn verlanglijstje staat (net als een bezoek aan het Mucha Museum in Praag).

De expositie Alphonse Mucha – Meester van de Art Nouveau is nog te zien tot en met 27 september. Tickets zijn slechts 6 euro per persoon, en de museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk!

Alphonse Mucha expositie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *