Och ik houd toch zo van de Art Deco periode. De geometrische vormen en strakke lijnen, maar ook de details die ontstonden toen mensen -na de industriële revolutie- de mogelijkheden van machinale bewerkingen ten volste gingen benutten. Neem nu het prachtige guilloché email. Deze techniek kwam in zwang in de tweede helft van de 19e eeuw, en werd ook in de eerste helft van de vorige eeuw nog gebruikt. Maar daarna lijkt het wel helemaal verdwenen. Daarom vind ik het zo bijzonder dat ik borstels en vanity sets met guilloché email in de webshop te koop heb. Helemaal Art Deco en zo mooi gemaakt. Ik vertel je er graag meer over.

Guilloché email vanity set

Engine turning

Guilloché is een techniek waarbij een heel fijn en repetitief patroon via een machine wordt aangebracht op een metalen ondergrond. Dit machinale proces heet engine turning, en zie je ook regelmatig terug op (vooral heren) accessoires uit deze periode. De techniek van engine turning dateert al terug naar de 16e eeuw maar is geperfectioneerd in de industriële revolutie. En de fijne patronen pasten natuurlijk prachtig bij de Art Deco. Ik heb regelmatig accessoires in de webshop die gemaakt zijn met engine turning.

Zilveren borstel Birmingham 1945
Het patroon op deze zilveren borstel is gemaakt met engine turning.

Guilloché email

Het bewerkte oppervlak wordt vervolgens bedenkt met een dunne laag email (ik dacht altijd dat het emaille was, maar blijkbaar is de juiste term email). De email wordt aangebracht als poeder en na het verhitten blijft er een doorzichtige emaillen laag over waar je het patroon doorheen kun zien. Het resultaat is een prachtig sier- of gebruiksvoorwerp met fijne patronen, een pastelachtige tint en een prachtige glans.

Guilloché email vanity set

De toepassingen van guilloché email

Toen ik deze borstels en vanity sets tegenkwam ben ik natuurlijk iets dieper gaan zoeken. Waar werd dit allemaal voor gebruikt? Engine turning werd veel toegepast op mannen sieraden en accessoires, zoals bijvoorbeeld de prachtig gedetailleerd spring toggle manchetknopen van Stratton Imitation brand. De patronen zijn vaak repetitief en strak, zoals checkerboards en ruiten. Guilloché email daarentegen zie je vooral op vrouwelijke items zoals poederdoosjes, sieradendoosjes en vanity sets. De vormen zijn vaak golvend en vrouwelijk. En kijk wat een prachtig effect op de borstels: het lijkt alsof het golvende plooien zijn terwijl de het oppervlak strak en glad is.

Guilloché enamel engine turned vanity brushes

Guilloché email vanity set en borstels

Ik kan niet echt de goede Nederlandse term vinden voor vanity set… toiletset is volgens mij de correcte term maar dat associeer ik toch weer meer met zeepbakjes en toiletborstels. Toilettafel set wellicht? Ik houd dus gewoon de term vanity set aan (maar mocht iemand de correcte term weten dan hoor ik het graag).

Ik heb 2 sets met borstels in roze guilloche email én een prachtige complete set in zachtgroen.

Twee borstel sets in prachtig roze

De roze borstels zijn waarschijnlijk afkomstig van een set met meerdere borstels, een kam en een spiegel maar een deel zal gesneuveld zijn in de afgelopen 90 jaar. Ik heb in totaal 4 borstels, en verkoop ze per twee. Eén set staat in de webshop, de andere set neem ik mee naar BOEL Bazaar in Den Bosch voor het nieuwe thema “Sweet Boudoir” (verkrijgbaar vanaf a.s. vrijdag 25-9 t/m 5-10). Ze hebben best wat geleden de afgelopen eeuw, maar persoonlijk vind ik ze nog steeds prachtig. Zie je die mooie sierrand en het sunburst patroontje aan de bovenkant waardoor het lijkt alsof er plooien in zitten? Prachtig bij de spiegel in de hal of op je toilettafel.

Art Deco Guilloche email borstel set - roze

Complete vanity set in zachtgroen

De groene set is compleet met 4 borstels (2 kleding en 2 haarborstels), een spiegel, kam en doos. Ik denk dat de zijkanten verzilverd zijn, maar het kan ook chroom zijn. De set is altijd netjes bewaard gebleven in de doos, maar heeft wel gebruikssporen. Het email is nog mooi, maar de zilveren/chromen laag is (met name op de haarborstels) versleten. Maar hij is nog steeds prachtig. Ik zie hem al pronken op een mooie Art Deco toilettafel.

Beide sets zijn nu te koop in de webshop: de roze borstel set én de groene complete set. En de tweede roze set kun je dus vanaf vrijdag bij BOEL Bazaar in ‘s Hertogenbosch kopen.

Guilloche-email vanity set in groen

1 Comment on Guilloché email uit de Art Deco periode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *