Ik kom soms sieraden tegen waar op staat “9ct Front & Back”, of “12ct back front & sides”. Dit zijn vaak prachtige strakke Art Deco designs van begin vorige eeuw, maar wat betekent dit eigenlijk? Is het goud? Is het goldplated? Je ziet vaak dat deze sieraden verkocht worden als goud, maar dat klopt niet. Ik heb uitgezocht wat het wél betekent en leg het je uit.

dasspelden en kraagspelden van 9ct en 12ct goud front & back

9 karaat goud… of toch niet?

Ik heb al een tijdje een aantal vintage heren sieraden met deze markering liggen en laatst kwam daar nog een mooie Art Deco dasspeld bij. Het werd dus toch wel eens tijd om dieper te duiken in de materie en uit te zoeken wat “9ct Front & Back” nu eigenlijk betekent. Want iedereen die een beetje logisch na kan denken, weet dat een dergelijke term iets anders moet zijn dan volledig 9 karaat goud. Anders zouden ze het er tenslotte niet zo specifiek opzetten. Toch geeft een google-rondje een hoop onduidelijkheid en zijn er veel mensen die het wél te koop zetten als goud. En dat klopt dus niet!

9ct front & back tie clip

Wat betekent “9ct Front & Back” dan wel?

9ct Front & Back betekent dat de basis van het sieraad van metaal is, en dat daar bovenop een vrij dikke laag 9 karaat goud is aangebracht. Dit is dus wel iets anders dan gold plated of rolled gold, waarbij een dun laagje is aangebracht. De laag is zo dik dat het sieraad bewerkt kan worden en dat er een gravering aangebracht kan worden zonder dat je daarbij op de metalen laag uitkomt. En dit is ook de reden waarom deze sieraden gemaakt werden: Zeker in de tweede helft van de 19e eeuw werd er veel aandacht besteed aan versiering zoals graveren en etsen als gevolg van de industriële revolutie. Men wilde laten zien wat er allemaal mogelijk was met machines en technieken zoals engine turning namen dan ook een grote vlucht. Goud is een vrij zacht materiaal en door een laag 9 karaat goud op een stevig metaal aan te brengen werd het sieraad steviger én kon het goed bewerkt worden.

Dasspeld Henry Griffith & Son 9ct front & back

Schoonheid die blijft

Een logisch gevolg is dus ook dat normale slijtage geen grote gevolgen heeft voor de schoonheid van een sieraad. Waar de meeste goldplated sieraden al snel wat kalere hoekjes krijgen bij regelmatig gebruik, heb je daar met een 9 karaats bedekt sieraad veel minder last van omdat het een dikkere laag is. En een keer polijsten is mogelijk zonder dat je meteen de gouden laag eraf haalt. Het doet dus zeker iets voor de kwaliteit en schoonheid voor een sieraad. Ik heb begrepen dat wanneer een sieraad 4 gram weegt, er ongeveer 2 gram goud gebruikt is. De zijkanten en andere kleine onderdelen zijn dan vaak wel gold plated of rolled gold.

Collar pin 12ct front back sides GNU

9ct Front & Back dasspelden in de vintage accessoires webshop

Zoals je al kon lezen werd deze techniek vooral toegepast in de tweede helft van de negentiende eeuw, maar ook in de eerste helft van de twintigste eeuw werden nog accessoires op deze manier gemaakt. De heren sieraden die ikzelf te koop heb met de markering “9ct Front & Back” zijn twee Art Deco dasspelden van het Engelse bedrijf Henry Griffith & Sons. Beiden met een strak Art Deco design met geometrische vormen en een sierkettinkje. Eén exemplaar is ongegraveerd en kan dus nog gepersonaliseerd worden, de andere is iets kleiner en sierlijk gegraveerd met de initialen JPG. Ook een leuk cadeau voor iemand die veel werkt met foto’s en desktop publishing!

Dasspeld met ketting, Art Deco

En een 12ct kraagspeld

Een derde mannen accessoire dat ik te koop heb is een kraagspeld. Bij deze kraagspeld zijn ook de zijkanten bedekt, maar dan met 12ct goud. De kraagspeld wordt gedragen door de kraag. Hierdoor wordt de kraag mooi gesloten én de stropdas iets omhoog geduwd. Meer informatie over dit typische mannen sieraad vind je in het blog dat ik erover schreef.

Deze echte vintage heren accessoires zijn nu te koop in de webshop.

dasspelden en kraagspelden van 9ct en 12ct goud front & back

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *