Wat hebben flippo’s, de pil, stratego en het drumstel van Cesar Zuidewijk met elkaar gemeen? Ze vind ze in de tentoonstelling Asjemenou! in het Noordbrabants museum. Een klein feestje der herkenning. Zelf mét puber. Ik vertel je er meer over.

Herfstvakantie en puberperikelen

Afgelopen week was het herfstvakantie, en -net als de vorige vakanties van afgelopen jaar- was ook deze vakantie behoorlijk saai. Die saaiheid wordt niet alleen veroorzaakt door corona, maar ook door 2 pubers die eigenlijk het liefst thuis zitten te niksen. Of gamen. Alleen de jongste – nog geen puber- wil het liefst elke dag op pad. Dit levert al het hele jaar problemen op. Gelukkig heeft de jongste vriendinnetjes genoeg dus altijd wel iets te doen, maar ook wij zitten al bijna het hele jaar binnen en willen soms ook wel eens luchten. Omdat we graag naar Asjemenou! in het Noordbrabants museum wilden, hebben we het (pre)puber-gespuis gelokt met friet van De Frietzaak (daar kan niets aan tippen!) als ze lief mee gingen.

Asjemenou! in het Noord-Brabants museum

Op naar ‘s-Hertogenbosch dus. Met z’n vieren, want één van de pubers ging liever iets met een vriend doen. Prima, want als ik eerlijk ben is Asjemenou! toch vooral een tentoonstelling voor mensen die uit de vorige eeuw komen. Aan de hand van 100 voorwerpen, of zeg maar gerust iconen, wordt een beeld geschetst van de naoorlogse Nederlandse populaire cultuur. Nieuwe iconen, zoals het patatje kapsalon, maar ook oude zoals de pet van Ome Willem. Elk voorwerp wordt vergezeld met een tekst (en soms een filmpje), en een gesproken tekst door Edwin Rutte die je kunt beluisteren op je telefoon.

Van Volkskrant naar Museum

De tentoonstelling is gebaseerd op de lijst “Een geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen” van de Volkskrant. Gestart in 2016 met de zoektocht naar de fiets van Turks Fruit (uiteindelijk werd het de filmposter) en in de jaren daarna aangevuld tot 100 voorwerpen die elk een eigen verhaal vertellen over de Nederland cultuur. Het criterium was breder-dan-breed: “Het voorwerp moet concreet zijn en een verhaal vertellen”. En dat kan massaproductie zijn of uniek, kostbaar of wegwerp. En zo komt het dat een flippo samen in een museum ligt met Le Parfum van Viktor & Rolf en de bank van Zeg eens A.

Naast een feest van herkenning heb ik ook nog wat nieuwe feitjes geleerd (altijd handig voor feestjes en partijen wanneer die weer mogen). Wist jij bijvoorbeeld dat Stratego een Nederlandse spel is? En dat de toekan van Van der Valk geen foutje is maar een weloverwogen keuze in de naoorlogse jaren?

En de puber? Die vond niks aan de voorwerpen, maar kon wél genieten van mijn enthousiasme. En de friet.

Te zien tot 24 januari 2021

Asjemenou! is nog te bezoeken tot 24 januari 2021 in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Een tijdslot boeken is noodzakelijk, en een mondkapje is verplicht. Maar voor een fijne trip down memory lane is dat een kleine moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *