Het was hier wat rustig de laatste week. Ik heb nog genoeg vintage accessoires liggen, dus daar ligt het zeker niet aan. Maar ik had zin om me op iets anders te richten: upcycling. En met een lade bomvol met stropdassen heb ik materiaal genoeg. Deze accessoires gemaakt van vintage stropdassen zijn nu verkrijgbaar bij BOEL Bazaar in ‘s-Hertogenbosch.

Victoriaanse sjaal gemaakt van vintage stropdassen

Rethink, reuse, recycle

Ik ben deze webshop in vintage accessoires begonnen omdat ik vind dat er teveel weggegooid wordt. En dat is misschien ook niet zo verwonderlijk: veel van wat nu geproduceerd wordt ís ook bedoeld voor de wegwerpmaatschappij. Een paar keer dragen en het is stuk. En dat terwijl er ook zoveel gemaakt is wat wél mooi blijft. Ik hoop dat ik anderen hier ook enthousiast over kan maken. Maar wat de reden is dat mijn bedrijfsnaam 3 Birds Design is, is dat ik naast het verzamelen en verkopen van accessoires ook een creatieve uitlaatklep nodig heb. En hoe kan dat beter dan met dezelfde vintage accessoires?

Flapper hat groen handgemaakt

Het begon allemaal met vintage stropdassen

Vroeger, toen ik nog een kleine Chantal was, ging ik al regelmatig mee met mijn vader, schatzoeken in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Ik heb van alles verzameld maar de meest bijzondere was mijn verzameling vintage stropdassen. En dan vooral van die hele bonte jaren 70 exemplaren met dikke strepen en zware stof. Vervolgens ging ik studeren in Maastricht, verhuisde ik daarna nog 4 of 5 keer en is de collectie ergens hiertussen in verdwenen. Maar twee jaar geleden, tijdens de verhuizing, dook er telkens weer eentje op: met dikke zwart-gele strepen. Ik had hem graag laten zien, maar hij is uiteindelijk toch in een (nog niet uitgepakte) doos terecht gekomen. En nog steeds loop ik in de kringloop langs het schap met oude stropdassen op zoek naar bijzondere exemplaren voor in de webshop. Maar toen mijn vader ook nog met een doos met 150 stropdassen aan kwam zetten, begon het wel een beetje uit de hand te lopen.

Vintage stropdassen
Sorteren en combineren. En dit is nog maar de helft!

Vintage accessoires van oude stropdassen

Tijd om ermee aan de slag te gaan dus. Dat deed ik al eerder, maar dit keer heb ik er de hele week aan besteed (tussen de bestellingen en familie-perikelen door natuurlijk). De patronen zijn van LuluBeas. Ik heb alle stropdassen op tafel gegooid en ben op zoek gegaan naar mooie combinaties, vrolijke stofjes en de juiste texturen. Het resultaat is een kleine collectie met accessoires gemaakt van vintage stropdassen die nu te koop is bij Boel Bazaar in Den Bosch.

Accessoires gemaakt van vintage stropdassen
Kleuren, texturen en lengtes combineren.

Hoedjes, sjaals en haarbanden

Omdat ik natuurlijk wél in de vintage stijl wil blijven heb ik 3 flapper stijl hoedjes en 3 victoriaanse stijl sjaals gemaakt. Wat ik zelf heel leuk vind aan het gebruik van oude stropdassen, is dat hier soms ook een merkje of logo in verweven zit. En dan ontstaat er zomaar een hoedje met PTT erop, of een sjaal waar -als je heel goed kijkt- een klein shell-logo op te vinden is.

Flapper hat,  jaren 20 hoedje gemaakt van oude stropdassen

Hoedjes van vintage stropdassen

Geen idee of Den Bosch, of Nederland, klaar is voor mijn hoedjes, maar ik heb zo veel plezier gehad met het maken! Alleen dat was het werk en de tijd al dubbel en dwars waard. Het zijn drie flapper hats, gemaakt in roze/bruin, groen-tinten en roze/grijs. De flapper hats worden over het gehele voorhoofd gedragen met de punt op de kaak. En hoe leuk zijn de hoedjes op mijn nieuwe Twiggy hoofd? Het witte hoofdje had ik al lang, maar het échte Huard Twiggy mannequin hoofd stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Deze zag ik vrijdag opeens op de Instagram pagina van BOEL staan en heb ik meteen gereserveerd. Deze zul je dus nog veel tegenkomen in de webshop! De flapper hats kosten €14,95 per stuk.

Huard twiggy mannequin hoofd uit 1971

Sjaals van stropdassen

Vorig jaar maakte ik al eerder sjaals van vintage stropdassen, waaronder één victoriaanse sjaal. Deze geeft zo’n mooi effect, zowel als sjaal over je jas maar ook als sjaal om als accessoire te dragen over een witte blouse. En het leuke is: je kunt hem tweezijdig dragen. Daarom heb ik er geen drukknoopjes aan vast gemaakt maar zit er een broche bij. Dan kun je hem precies zó vastmaken als jij mooi vindt. Ik heb sjaals in blauw/geel, rood/blauw en een prachtige in groen/paars/zwart. De sjaals (inclusief broche) zijn te koop voor € 16,95.

stijlvolle sjaal, groen paars en zwart

Haarbanden

Tenslotte nog een accessoire dat de vaste bezoekers van BOEL wel herkennen: haarbanden van stropdassen. Ik heb ze regelmatig in mijn shop liggen want ze zijn gewoon ontzettend leuk. Nét dat vrolijke accent in je haar. De haarbanden zijn €6,95 en verkrijgbaar in veel verschillende motiefjes en kleurtjes.

Deze accessoires zijn nu te koop bij BOEL Bazaar. Deze vind je op het Hinthamereinde 6-8 in ‘s-Hertogenbosch.

Haarbanden gemaakt van vintage stropdassen
Victorian scarf, blauw rood

1 Comment on Accessoires gemaakt van vintage stropdassen {Nu bij BOEL Bazaar}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *