Nu te koop: antieke broches en hangers van eind 19e eeuw, begin 20e eeuw. De foto’s zijn bedekt met een laagje celluloid, een techniek die veel werd gebruikt in deze periode. Daardoor zijn de afbeeldingen ook 100 jaar later nog steeds prachtig en gedetailleerd. Ik heb een kleine collectie van 7 antieke portret sieraden te koop, 3 broches en 4 hangers met mysterieuze mannen, vrouwen en kinderen. Wie waren zij? We zullen het nooit weten, maar wat prachtig om er over na te denken en ze een nieuw leven te geven.

Antieke portret sieraden

Celluloid photo medaillon

De originele term van in celluloid vastgelegde foto’s is “celluloid photo medaillon”, maar dit soort sieraden zijn ook bekend onder de namen “photographic buttons”, “mourning photo medallions”, “panel portraits” en “celluloid button photos”. Ze werden vaak gemaakt als rouwbroche, ter nagedachtenis aan iemand die er niet meer is.

Celluloid is een groep chemische verbindingen op basis van nitrocellulose en kamfer plus kleurstoffen en hulpstoffen (tot zover het saaie stuk, met dank aan Wiki). Het kan makkelijk gegoten en bewerkt worden en werd vaak gebruikt ter vervanging van ivoor. Zo werd het gebruikt voor poppen, dressing table sets, hoedenpinnen, pennen en keuken artikelen. Ik kom het ook wel eens in vintage manchetknopen tegen, zoals in de snap-link manchetknopen die ik laatst in de shop heb gezet. Naast gebruik als siermateriaal werd het ook gebruikt als laagje over foto’s en tekeningen. Heel praktisch natuurlijk, want veel lichter en niet zo breekbaar als glas.

Antieke celluloid portret hanger

Knippen, plakken, verhitten, klemmen

De portretten werden gemaakt via een proces dat ook nu nog gebruikt wordt bij het maken van buttons. Een foto wordt op het juiste formaat gemaakt en op een vel celluloid gelegd. Met hitte worden deze aan elkaar gehecht. De met celluloid bedekte foto wordt vervolgens met een pers over een metalen frame gevouwen. Door verhitting krimpt het en zit het stevig vast over het frame. Deze wordt vervolgens in een mooie lijst geklemd.

Toch raakte het gebruik van celluloid uit de mode rond 1930, aangezien de verbindingen erg onstabiel bleken én het een zeer brandbaar goedje was. Maar gelukkig zijn er nog mooie overblijfselen uit deze tijd te vinden, zoals deze portret broches en hangers.

Antieke portret hangers in celluloid

Zeven antieke portret sieraden

Deze zeven portretten zijn prachtig bewaard gebleven dankzij het laagje celluloid. Dit heeft de foto gevangen onder een stevige glanzende laag. Mysterieuze mannen, vrouwen en kinderen, gevangen in sepia of met de hand ingekleurd. Deze hangers en broches zijn afkomstig uit Frankrijk en gemaakt in de periode 1890-1920. Of ze ook oorspronkelijk in Frankrijk gemaakt zijn, of alleen in de afgelopen 100 jaar daar terecht gekomen zijn, is onbekend. De basis is in de meeste gevallen koper of messing, maar er zitten ook 2 zilveren sieraden tussen.

celluloid photo portret

Broches uit lang vervlogen tijden

Ik heb 3 antieke broches te koop, twee met een gedistingeerde heerschap erop en één met een baby. De mannen zijn beide gefotografeerd in sepia, waarvan één met een lichte achtergrond. De tweede is uitgesneden en op een donkere achtergrond gezet. Een van de foto’s is omlijst door een prachtige sierlijke omlijsting. Hier hebben twee zaadparels ingezeten maar er zit er nu nog maar ééntje in. Ik zal kijken of ik hier een nieuwe parel voor kan vinden. De foto met het kindje is met de hand ingekleurd en heeft prachtige pastel tinten. Achter de baby zie je ook een lichte vorm, dus wellicht dat het een rouwbroche is waarbij ze het kindje vleugels hebben gegeven. Maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Antieke portret broche

Hangers met mysterieuze mensen

Naast de broches heb ik ook 4 hangers te koop. Een grote dubbelzijdige Art Nouveau hanger met twee ingekleurde portretten van mannen in uniform. Twee foto’s in sepia, van een jongetje en een echtpaar. Op beide staan zilvermerken, maar alleen de hanger van het echtpaar is denk ik volledig zilver. Tenslotte nog een Art Nouveau hanger met een kleine foto van een knappe man, ook in sepia.

Antieke portret sieraden, celluloid hangers

Nu en binnenkort in te koop de webshop

op dit moment zijn 3 er al antieke portret sieraden in de webshop gezet, de broche met de baby, de Art Nouveau hanger met de mannen in uniform en het portret van de man in de hartvormige Art Nouveau hanger. De andere sieraden zet ik binnenkort in de webshop. Heb je al iets gezien waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Laat het me gerust weten via mail, telefoon of whatsapp.

Antieke foto broche van een baby
Kleine Art Nouveau portret hanger
Antieke art nouveau portret op celluloid

1 Comment on Antieke portret sieraden in celluloid {1880-1920}

  1. Mooi om te zien dat de sieraden door deze techniek nog zo mooi zijn gebleven. De afbeeldingen vind ik ook erg bijzonder. Vooral wanneer je weet dat deze zo oud zijn. Antieke kunst en sieraden vertellen hierdoor altijd een verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *