Een beetje een rare titel misschien. Want je kán toch niet gaan shoppen nu? Nee. En ja. Want er zijn genoeg initiatieven om juist nu je lokale winkelier te steunen. Natuurlijk ben ik ook blij met elke bestelling, want hoewel de Vintage Accessoires webshop prima loopt, zag ik de bestellingen bij Hip je Huwelijk in dit jaar grandioos kelderen. Maar dan nog heb ik geen reden tot klagen. Ik werk vanuit thuis en heb geen personeel of duur winkelpand. Ik kan deze tijd gebruiken om nieuwe plannen te maken en veranderingen door te voeren. Nou ja, in theorie dan, want..

Ik kan niet goed tegen veranderingen

Terwijl er op zich, bij ons, niet eens zoveel veranderd. Ja, de kinderen zijn een paar dagen eerder thuis, maar dat merk je niet eens. Wij zijn gezegend met kinderen die gewoon aan het werk gaan en die je pas ziet wanneer ze honger krijgen of willen gamen als ze klaar zijn. Maar toch, het collectieve alles-is-anders-gevoel dat er in de lucht hangt bezorgt mij een enorme onrust. En onrust veroorzaakt chaos en bevriezing tegelijk. En dus doe ik van alles. En niets tegelijkertijd.

Ik blader door 7 kookboeken achter elkaar om te kijken wat we deze week allemaal kunnen eten.

Ik borduur. Want dat maakt je hoofd zo lekker leeg.

Ik kijk een uur lang filmpjes van NOX spellenzolder, om te kijken welk spel we nog moeten hebben (terwijl we al een kast vol met spellen hebben).

Ik kijk veel teveel op veilingsites. En koop veel te veel.

Terwijl ik me er nu net niet toe kan zetten om vervolgens al die accessoires in de webshop te zetten. Wat heel dom is, want dit is natuurlijk juist het moment om als webshop-eigenaar bestellingen binnen te halen. Maar mijn hart gaat juist uit naar al die kleine winkeliers, die het veel moeilijker hebben.

Mijn hoofd is bij die kleine winkeliers

Die winkeliers die de eerste lockdown ternauwernood hebben overleefd en juist nu hun deuren weer moeten sluiten. Ik kan natuurlijk alleen maar kijken naar mijn eigen stad Oss, maar daar zijn de afgelopen jaren al zoveel winkels verdwenen. Straks blijft er niets meer over. En in andere grote en kleine steden zal het hetzelfde zijn. Maar in tijden van nood ontstaan er prachtige initiatieven. De meeste restaurants zijn afhaal restaurant geworden. De boekenwinkel brengt de boeken naar je huis. We hebben hier zelfs een restaurant waar ze kerstbomen zijn gaan verkopen. Alles om maar het hoofd boven water te houden.

Steun ze. En ga ook op zoek naar mooie initiatieven

Want ook bij jou zijn er initiatieven van kleine ondernemers. Dus koop niet bij die grote internet-zaak, maar geeft een cadeaubon van een lokaal restaurant voor de kerst. Heeft de koper ook nog iets leuks in het vooruitzicht. Of neem contact op met die kleine winkel om te vragen welke mogelijkheden er zijn. Misschien hebben ze wel een webshop of brengen ze de cadeaus (kosteloos) bij je thuis. Zo heeft bijvoorbeeld ook BOEL Bazaar, waar zoveel ondernemers (waaronder ik) een shop-in-shop hebben ook een webshop, en bezorgen ze in Den Bosch persoonlijk thuis voor 2,50 euro. Zoveel mooie initiatieven. Kijk bijvoorbeeld op Facebook wat de winkeliers in jouw stad of dorp aanbieden in deze moeilijke tijd.

Wat de Vintage Accessoires webshop betreft

Wat mij betreft: natuurlijk ga ik de komende tijd nog wel vintage accessoires in de webshop zetten. Ik heb nog heel veel moois liggen. Maar ik doe het wel rustiger aan, ook omdat de kinderen thuis zijn en ook geen kant op kunnen. Natuurlijk verzend ik wel gewoon dagelijks én pak het leuk in. Dus je kunt je cadeautje ook altijd direct naar de ontvanger sturen met persoonlijke boodschap. Wel vraag ik je om rekening te houden met de drukte bij PostNL.

Rest mij jullie nog allemaal tóch een fijne kerstperiode te wensen. Ik ben blij dat wij de afgelopen weken toch nog even naar ouders en schoonouders zijn geweest. Fijn om ze even gezien te hebben, ook al was het maar snel en met grote afstand. Gelukkig kunnen we altijd bellen en zijn er genoeg mogelijkheden om contact te houden. Stel je voor dat we 100 jaar geleden hadden geleefd!

Lieve mensen. Denk aan elkaar. Bel wat vaker met geliefden die verder weg zijn. Knuffel vaker met mensen met wie het wel mag. Heb elkaar lief en blijf gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *