Waarschijnlijk vroeg je je bij de titel al af: opercuwatte? Don’t worry, ik had er ook nog nooit van gehoord. Het operculum is een onderdeel van een slakkenhuis, dus eigenlijk heel gewoon. Maar zo verwerkt tot oorbellen en dan ook nog eens minstens 100 jaar oud… dat maakt het toch wel heel bijzonder! Ik vertel je er meer over in onderstaand blog. Met heel veel foto’s van deze bijzondere schroefoorbellen.

Het leuke aan een webshop met vintage accessoires

Is telkens nieuwe dingen leren. Dan kom ik weer eens iets tegen en denk: “Huh? Wat is dit dan?”. Zoals bij deze oorbellen die wel iets weg hebben van ogen. Door de oude schroefsluiting zag ik meteen dat ze al aardig op leeftijd waren, maar wat ze van gemaakt waren? Het leek in eerste instantie op hard plastic, maar bleek iets glasachtig te zijn. En allebei anders, dus het moest wel iets natuurlijk zijn. Die nam ik dus zeker mee naar huis, want ik houd wel van een puzzel. Alhoewel, ‘puzzel’, eigenlijk kwam ik er vrij snel achter wat het is: een operculum.

Antieke operculum oorbellen

Het slakken operculum

Het operculum is het ‘dekseltje’ waarmee bij bepaalde groepen slakkensoorten de mondopening van de schelp kan worden afgesloten als het dier zich daarin teruggetrokken heeft. Een bescherming dus, voor onder ander predatoren en uitdroging. Het is een zeer stevig glasachtig lichaam, wat dus ook bewaard kan worden. Het operculum van Turbinidae (tulband) slakken hebben een vorm en patroon dat ook wel een “cats eye” of “Shiva’s eye” wordt genoemd. En van deze cats eye operculum zijn deze oorbellen gemaakt. Meer weten over deze slakken en het operculum? Hier vind je meer informatie.

Operculum schelp schroefoorbel

Antieke operculum oorbellen

Deze schroefoorbellen zijn minstens 100 jaar oud. Ik denk dat ze uit de Victoriaanse tijdperk komen, of wellicht Edwardiaans tijdperk. Screwback oorbellen zijn uitgevonden in 1894, en het waren de eerste modellen waarvoor geen gaatjes in de oren nodig waren. Ze raakten uit zwang toen in 1934 clips werden bedacht en in de jaren 40 steeds populairder werden. De operculum oorbellen zijn gemaakt van messing schroeven. Kijk vooral ook even naar die prachtige kleine details op de achterkantjes van de schroef.

vintage operculum screw back earrings

Grand dames met ouderdomskwaaltjes

Deze antieke operculum oorbellen hebben dus al een respectabele leeftijd, en daar horen ook wat ouderdomskwaaltjes bij. Beide opercula hebben kleine beschadigingen aan de rand en ook op het oppervlak zijn wat krassen te vinden. Niets wat heel erg opvalt, maar wat natuurlijk wel even genoemd moet worden. De screwback sluiting werkt prima. Een prachtig stukje geschiedenis.

Deze antieke operculum oorbellen zijn nu te koop in de webshop voor 19,95 euro. Uiteraard komen ze mooi verpakt jouw kant op.

Antieke operculum oorbellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *