Platinin? Huh? Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van platinin, een metaal dat begin vorige eeuw heel even in zwang was. Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord toen ik dit Art Deco zakhorloge ketting tegen kwam. Een mooi moment om eens dieper in de materie te duiken! En dat was een flinke zoektocht, want er is maar weinig over bekend. Wat er wél bekent is vertel ik je in dit blog.

Ik houd wel van een goede zoektocht

Een van mijn belangrijkste en fijnste tools is mijn kleine loepje met licht. Ik kocht hem jaren terug en sindsdien ligt hij altijd voor het grijpen naast mijn computer. Soms zitten er echt piepkleine stempels of merkjes op een sieraad (of op de gekste plekken… waarom?!) en dan is een loepje echt onmisbaar. En heel soms vind je iets waarvan je écht geen idee hebt wat het betekent. Zoals bij dit Art Deco zakhorloge, dat gemerkt is met “platinin”.

platinin zakhorloge ketting

Platinin?

Platinin is een wit metaal, dat begin vorige eeuw kort gebruikt is als alternatief voor het kostbare platinum. Het is een legering, een combinatie van verschillende metalen, gemaakt om een metaal te creëren met specifieke eigenschappen. In dit geval dus de kleur van platinum mét als bijkomend voordeel dat het niet verkleurd zoals zilver. In de jaren 1915-1935 werd het onder andere gebruikt voor horloges, kettingen, broches en zakhorloge kettingen. De meningen verschillen over de samenstelling van platinin, maar meerdere bronnen vermelden dat het een legering is van zilver, koper, nikkel en zink. Op zich geen dure metalen, maar omdat het maar zo’n korte periode gemaakt is, zijn sieraden gemaakt van platinin echte collectors items.

Platinin zakhorlogeketting art deco

Platinin zakhorloge ketting

Deze platinin zakhorloge ketting is zoals gezegd afkomstig uit de Art Deco periode, de jaren 20 van de vorige eeuw. De ketting is uitgevoerd in een aparte platte schakel en -inderdaad- is er geen aanslag op te zien. Het metaal oogt ook zeer hard en er zijn geen zichtbare beschadigingen. Naast de markering “platinin” is er ook een merkteken van (waarschijnlijk) de maker: “FKO”. Maar over deze juwelier of zilversmid heb ik helaas geen verder informatie gevonden.

Elegante smalle art deco zakhorloge ketting

Nu te koop in de webshop

Door de matte kleur en smalle ketting past hij mooi bij verschillende zakhorloges, zoals bijvoorbeeld het jaren 20 Revue GT zakhorloge dat ik ook te koop aanbied. En persoonlijk vind ik het ook een hele elegante zakhorloge ketting voor een dame. Door de lengte kan hij zelfs nog gedragen worden als choker of dubbelgeslagen als armband. Houd er dan wel rekening mee dat er in de legering koper gebruikt is en dat het waarschijnlijk niet anti-allergeen is.

Zo, hebben jullie weer iets geleerd! En heb ik weer een bijzonder heren accessoire om toe te voegen aan de webshop, dat hopelijk nog heel veel gedragen zal worden door een stijlvolle heer (of dame!). De platinin zakhorloge ketting is te koop in de vintage accessoires webshop voor 54,95 euro.

Juvelia Ostrava zakhorloge met jaren 20 patinin zakhorloge ketting
https://www.vintage-accessoires.nl/product/revue-gt-zakhorloge-juvelia-m-ostrava/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *