Guard chains, longuard chains, muff chains, mof kettingen, … ik geef toe, dat klinkt allemaal een beetje abracadabra. Er is naar mijn weten ook geen juiste Nederlandse naam voor een guard chain. Dus ik ga gewoon uitleggen wat het is, wat de verschillen zijn én hoe je dit fantastische antieke sieraad ook nu nog kunt dragen. Ik heb namelijk nu 3 van deze bijzondere antieke sieraden te koop in de webshop!

guard chains zakhorloge kettingen

Het vrouwelijke equivalent van de zakhorloge ketting

De zakhorloge ketting kennen we allemaal. Een (soms stoer, soms elegant) kettinkje dat in het knoopsgat van het vest wordt vastgemaakt, zodat aan de andere kant een zakhorloge in de zak gedragen kan worden. Een typisch mannen accessoire, daterend uit de 17 eeuw maar uitgegroeid tot hét mannensieraad van de victoriaanse tijd. Maar ook nu is het nog een populair heren accessoire. Ik verkoop ze regelmatig aan zowel mannen die gaan voor een klassieke of peaky blinders look, maar ook gewoon als stoer accessoire om je portemonnee aan vast te maken.

Maar er waren ook vrouwen in Victoriaanse en Edwardiaanse tijden, en deze droegen (meestal!) geen gilet, maar wél een uurwerk. De dames gebruikten hiervoor een zeer lange ketting die om de hals gedragen werd, zodat het uurwerk in de zak of rokband gedragen kon worden: een guard chain of longuard chain. Een guard chain is dus een lang dames zakhorloge ketting.

Ethel hook met guard chain zakhorloge ketting
Foto: Photos of the Past on Flickr

Hoe draag je een longuard watch chain nu?

Je kunt beter vragen: hoe draag je hem niet? Door zijn lengte, stoere uiterlijk en clip kun je alle kanten op met deze guard chains. Je kunt hem uiteraard traditioneel dragen, mét zakhorloge die je in je broekzak draagt. Maar je kunt de ketting ook één, twee of zelfs drie keer om je hals dragen met bijvoorbeeld een fob (nog zo’n sieraad waar geen fatsoenlijk Nederlands woord voor is) of medaillon. Of gewoon met de dog clip naar beneden hangend. Maar je kunt óók de clip gebruiken om de ketting vast te zetten óf doorheen te halen. Eén antieke ketting, heel veel toffe toepassingen dus. Zo creëer je elke keer een andere look.

lange zakhorloge ketting, antieke guard chain
Foto: Photos of the Past on Flickr

De mof ketting {of muff chain}

De mof ketting – of muff chain- lijkt sterk op de chain guard, en is ook een lange ketting die om de hals werd gedragen. Er is echter één groot verschil: je kunt de ketting openen, omdat er aan één kant een ring zit en aan de andere kant een dog clip. Zo kon ketting losgemaakt worden en door de mof (je weet wel, zo’n rolletje om je handen lekker warm te houden) gehaald worden. Op deze manier kon de mof aan de hals gedragen worden en kon je je handen eruit halen zonder dat de mof viel.

victoriaanse dame met guard chain
Bron: Photos of the Past on Flickr

Drie guard chains te koop

De drie guard chains die je op de foto’s ziet heb ik zojuist in de webshop gezet. De eerste is een stoere ketting van een donkerder metaal, de tweede een elegante goudkleurige (waarvan ik vermoed dat het rolled gold is) en tenslotte nog een smalle gladde met bedels en een zakhorloge-sleutel.

De oplettende kijker heeft misschien wel gezien dat er op de eerste foto 4 kettingen staan. De vierde heeft een schakel die telkens een beetje klem/in de klit raakt. Deze durf ik niet zomaar te verkopen, maar mocht je interesse hebben dan mag je altijd even contact opnemen.

Welke van de antieke guard chains is jouw favoriet? Of een nog betere vraag: op welke manieren ga jij hem allemaal dragen?

guard chain antiek gunblack
vintage longuard chain with pendants and watch key
guard chains, te koop bij She Loves Vintage
antieke guard chain grove schakel
guard chain dames zakhorloge ketting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *