Piepklein is ‘ie, maar zo bijzonder, dit hartvormig kompas uit 1897. Het werkt nog en is gemaakt van sterling zilver door een zilversmid in Birmingham. Voorzichtig heb ik hem schoongemaakt om hem te kunnen laten zien in al zijn glorie. Ik neem je mee in het proces.

hartvormig kompas uit 1897

Gekke en bijzondere vondsten

Heel af en toe plaats ik blogs over één klein sieraad of accessoire. Maar dit zijn dan wel heel bijzondere vondsten, omdat je er stiekem een beetje om kunt lachen, ze echt uniek zijn, of omdat ze een ware metamorfose ondergaan bij het schoonmaken. Die laatste twee zijn zeker van toepassing op dit hartvormig kompas uit 1897. Ik kocht een aantal zilveren en antieke medaillons bij een veiling in de UK, en daar bleek dit kleine pareltje bij te zitten. Het zilver was flink verkleurd, dus er was nog wel wat werk aan de winkel.

hartvormig kompas uit 1897

Een prachtig stukje geschiedenis

Wat jammer dat we er nooit achter zullen komen wat de geschiedenis is van dit bijzondere kleinood. Een kompas was in die tijd toch per definitie een mannending. Dus waarom zo klein, en dan ook nog in hartvorm? Mijn beste gok is dat het op maat gemaakt is als speciaal cadeau, wellicht voor een geliefde. Zodat die persoon altijd de weg terug zou vinden naar het hart van zijn/haar geliefde. Oke, misschien ben ik iets te romantisch en beeldend aangelegd, maar hee, het zou zo maar kunnen, toch?

Antiek zilver medaillon of kompas schoonmaken

Voorzichtig schoongemaakt

Een zilveren kompas kun je natuurlijk niet zomaar in een potje zilverpoets gooien. Ik durf in ieder geval niet te garanderen dat het nog waterdicht is na 124 jaar. Voorzichtig schoonmaken dus, met wattenstaafjes en een zacht borsteltje. Het kompas-gedeelte zit stevig ingeklemd in de setting maar kan er gemakkelijk -stukje voor stukje-uitgetrokken worden. En kijk eens wat een plaatje dit hartvormige kompas uit 1897 blijkt te zijn. Natuurlijk heeft het tekenen van zijn leeftijd, maar dat geeft hem juist karakter. Het kompas werkt prima, maar zoals je ziet zit er vuil aan de binnenkant. Ik heb geen idee of dit opengemaakt en schoongemaakt kan worden, maar daar ga ik me zeker niet aan wagen. Ik heb het zilver ook niet gepolijst, want té glad en glimmend vind ik niet passen bij een oud sieraad. Natuurlijk kun je dit altijd zelf (laten) doen. Zoveel mensen zoveel smaken, tenslotte!

Gemaakt door James Adams in Birmingham

Het leuke aan antieke sieraden en accessoires is dat je vaak de herkomst kan terugvinden aan de hand van de zilvermerken. En die heeft dit kleine hartje genoeg. Maar liefst 5 zilvermerken tonen zijn geschiedenis. Het kompas is gemaakt door James Adams in Barr Street, Birmingham, UK. Deze zilversmid stond geregistreerd in het Chester Assay Office. Het jaartal teken laat zien dat het uit 1897 komt.

Voor de zekerheid heb ik ook nog een expert ingeschakeld en deze bevestigde dit. En dat maakt dit kleine stukje geschiedenis maar liefst 124 jaar oud!

hartvormig kompas uit 1897

Nu te koop in de webshop

Dit hartvormig kompas uit 1897 is nu te koop in de webshop. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat ik iets dergelijks nooit meer tegen zal komen, dus ben je er net zo verliefd op als ik? Wacht dan niet te lang met bestellen. Aan welke geliefde ga jij dit bijzondere kleine kompas cadeau geven?

sterling zilveren kompas uit 1897

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.