Nieuw in de webshop: vintage poederdozen. Vroeger absoluut onmisbaar bij het uitgaan, maar in de loop van de vorige eeuw vervangen door plastic wegwerp varianten. En dat is nu júist de reden waarom ik zo enthousiast ben, want plastic is helemaal niet meer nodig. Er zijn steeds meer cosmetica-bedrijven waar je poeder-vullingen kunt kopen én het internet staat vol met tutorials om zelf cosmetica te maken. En die doe je natuurlijk in zo’n mooie powder compact in Art Deco stijl, met een fijn petit-point borduursel of een stoer strak model. Ik laat je zien welke modellen in heb liggen én ik heb alvast de eerste vintage poederdozen in de webshop gezet.

vintage poederdozen

Vroegâh..

…toen mensen nog in de puntjes verzorgt op stap gingen. Uren voor de spiegel (oké, dat doen mensen nu ook nog) en uiteraard je poedertje en lipstick mee om zorgvuldig bij te kunnen werken. De tijd dat accessoires en costume jewelry werden gemaakt met het doel een leven lang mee te gaan. Uit die tijden komen deze pareltjes, van merken als Avon, Yardley, Houbigant en Coty. Gemaakt van messing, leer of chroom. Als je je gaat verdiepen in de wereld van vintage poeder dozen gaat er een wereld voor je open. Ik neem je mee op een kleine reis door de tijd.

vintage geborduurde poederdoos

Vintage poederdozen uit de 20s en 30s

Vroeger waren er geen poederdozen, maar chique houders voor in je boudoir. Deze rijk bewerkte antieke poederdozen, gemaakt van goud, zilver en porselein, waren echt voor de adel. Maar vanaf de jaren 20 kwam daar verandering in. Samen met de opkomst van costume jewelry werden ook accessoires als poederdozen goedkoper om te produceren én beschikbaar voor een groter publiek. De jazz 20s en de swinging 30s staan bekend om uitbundige feesten, en dan was zo’n poederdoos natuurlijk ideaal om mee te nemen. De poederdozen uit deze periode zijn vaak gemaakt van (verguld) messing of chroom en prachtig bewerkt in Art deco stijl met strakke lijnen en engine turned patronen.

houbigant poederdoos powder compact

Midcentury powder compacts

Halverwege de vorige eeuw werden de poederdozen strakker en eenvoudiger. Zakelijk haast, met hoekige vormen en zonder veel tierelantijntjes. In oorlogstijd werden er zelfs (bijna) geen metalen exemplaren meer gemaakt. Veel poederdozen werden gemaakt in Engeland, waar veel metaal ingevorderd werd om wapens en andere oorlogsmiddelen te maken. Zeldzaam – en doorgaans niet heel mooi maar wel bijzonder- zijn de leren powder compacts uit deze tijd. Vaak een beetje lomp, gemaakt van (kunst)leer en met een grove rits. Tja, je moet wat in moeilijke tijden.

midcentury leren poederdoos

Poederen in de jaren 50 en 60

In de jaren 50 en 60 werden er weer metalen poederdozen gemaakt, en toen zag je vooral mooie patronen, afbeeldingen én handige extraatjes. Zoals een extra klepje of vakje zodat niet alles meteen onder de poeder zat als je poederblok stuk ging. En ook typisch jaren 50 zijn de kleine kartonnen doosjes waar poeder in zat. Tot de jaren 70 werden poederdozen nog veel geproduceerd, totdat ze grotendeels verdwenen door de komst van wegwerp exemplaren. Tot nu! Nu zie je weer steeds meer merken die hervulbare poederdozen op de markt brengen – helaas wel vaak van plastic- maar het is een begin en een kleine stap. Maar in plaats van een nieuwe plastic poederdoos, kun je natuurlijk ook kiezen voor zo’n mooi vintage exemplaar.

jaren 50 poederdoosjes

Wat doe je dan ín zo’n poederdoos?

Poeder natuurlijk! En dat is een stuk gemakkelijker dan je denkt. Er zijn steeds meer bedrijven die navulling poederblokjes maken, vaak ook nog gemaakt met oog voor dier en natuur, zoals bijvoorbeeld pureBio. Maar je kunt het ook zelf maken, van je favoriete foundation óf helemaal from scratch met alleen natuurlijke materialen (zoek bijvoorbeeld maar eens op “(natural) diy powder”). Een andere mogelijkheid is om je favoriete losse poeder tot een blok te maken met alcohol. Ga maar eens op onderzoek op internet en er gaat een wereld voor je open!

vintage poederdozen online te koop

Vintage poederdozen bij She Loves Vintage

De afgelopen jaren heb ik een aardige collectie opgebouwd, en de eerste modellen staan nu in de webshop. Ik heb vintage poederdozen van verschillende merken, zoals Houbigant, Coty, Yardley en Avon en van groot tot heel klein. Uiteraard geef ik de binnen- en buitenmaten bij elke poederdoos zodat je precies weet waar je aan toe bent.

De poeder dozen die je ziet op de foto zijn allemaal -nu, januari 2022- nog beschikbaar, al staan ze nog niet allemaal in de webshop. Zie je een exemplaar waar je helemaal weg van bent, maar staat deze (nog) niet in de webshop? Neem dan gerust even contact op via mail of whatsapp.

Avon poederdoos met magnetische sluiting
yardley poederdoos met vakje
geborduurd vintage poederdoosje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.