Kijk eens wát een plaatje, deze Nachtwacht broche van meer dan 100 jaar oud. Pikzwart was ie, toen we hem vonden. Maar kijk hem nu eens shinen. Er is dan ook zeker een uur lang op gepoetst door mijn stagiaire Isolde. Jawel, je leest het goed, een stagiaire. Ik laat je voor, tijdens en na foto’s zien van deze bijzonder broche.

antieke nachtwacht broche

Een stagiaire en hoe dat zo komt

Het is alweer even geleden hoor, maar de afgelopen maanden waren zo hectisch en vreemd dat dit blog al maanden onafgemaakt in het lijstje staat. En dat terwijl hij toch al bijna af was. Deze week zijn we zelfs alweer begonnen aan het nieuwe schooljaar, dus ze is alweer op zoek naar een nieuwe stageadres. Maar hier dan toch, want de broche én het verhaal is te leuk om niet te delen.

She Loves Vintage to

Jarenlang in de omgeving van vintage accessoires zijn, begint uiteindelijk toch zijn effect te krijgen. Had ik jaren geleden nog 3 luidkeels gapende kinderen aan de tafel zitten als ik vertelde over een paar mooie manchetknopen, tegenwoordig heb ik twee dochters die het toch wel interessant vinden

Dus een tijdje terug kreeg ik een appje tijdens schooltijd: “Je moet een korte stage doen over iets wat je interesseert qua vakken en banen en ik dacht geschiedenis en economie passen wel goed bij wat jij doet qua baan enzo. Dus wil ik vragen of ik mijn stage bij jou kan doen. Dus ja.”

Tuurlijk, het is natuurlijk ook wel heel relaxed en laagdrempelig om de stage bij je moeder te doen, maar de interesse is er zeker hoor. Isolde vindt het ook heerlijk om kringloopwinkels af te struinen naar vintage vondsten.

nachtwacht broche ongepoetst

Nachtwacht broche

Toevallig was ik ook op pad met Isolde toen ik deze broche tegenkwam. Zo zwart, vol met vuil en aanslag heb ik ze nog niet eerder gezien. Toch trok ie me: “Hee, is dat de Nachtwacht?”. Toch maar meenemen dus. Maar de tijd om hem uitgebreid te poetsen, dat ontbrak er telkens aan. Tot dat appje! Want hoe leuk is het om een mooi afgerond projectje te doen. Van vinden, poetsen, informatie bij elkaar zoeken tot de verpakking uitzoeken?

Volgens mij heeft ze wel een uur gepoetst. Met een volle fles zilverpoets, een tandenborstel, heel veel wattenstokjes en twee poetsdoeken. Maar met resultaat: kijk eens wat een schoonheid er tevoorschijn kwam onder een eeuw vuil!

Aan de slag!

Prachtig gedetailleerd

Natuurlijk zijn we ook samen op zoek gegaan naar informatie over deze broche. Hoe oud is ie? Is het zilver, of misschien tin? Fascinerend om te zien wat er dan allemaal tevoorschijn komt. Er zijn best veel van dit soort broches te vinden, maar ze zijn nét weer allemaal anders. Er moeten dus heel wat mensen zijn geweest die allemaal verschillende mallen hebben gemaakt. Soms staan de mensen heel dicht op elkaar, soms zijn de gezichten alleen maar vlakken zonder ogen of details of de verhoudingen zijn heel vreemd met gekke gedrongen mannetjes. Maar niets van dit alles! Deze Nachtwacht broche is werkelijk prachtig gedetailleerd!

antieke metalen nachtwacht broche

Zilver, tin of toch ijzer?

Helaas kwam er na al het poetsen geen zilvermerkje tevoorschijn. En aan de kleur te zien én de klank te horen is het dat ook niet, maar ‘gewoon’ ijzer of een ander metaal. Natuurlijk is dat een beetje jammer, om te ontdekken na een uur poetsen, maar maakt dat hem minder mooi? Nee toch?

Bovendien heeft Isolde ook nog flink gepoetst op een andere bijzondere ketting. En dat maakte een hoop goed, want ze is -net als ik- gek op Art Nouveau. Over deze ketting snel meer!

En de Nachtwacht broche? Die is nu te koop in de webshop.

messing art nouveau ketting

1 Comment on Een Nachtwacht broche & een stagiaire {bijzondere vondst}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *