Kijk eens wat een prachtige antieke Art Nouveau ketting. Jullie weten inmiddels wel dat ik fan van ben Art Deco, maar waar ik nog véél meer van houdt is de Art Nouveau. Helaas vind ik uit deze periode zelden iets. Dus áls ik iets vind word ik heel enthousiast en besteed ik er graag extra aandacht aan. Die prachtige organische vormen en fijne details, ja, daar gaat mijn hartje een klein beetje harder van kloppen.

 antieke art nouveau of jugendstil ketting te koop


Een kleine geschiedenisles

De Art Nouveau, of Jugendstil, is een kunststroming die plaatsvond tijdens de Belle Epoque (1871-1914), een tijd van positiviteit, welvaart en grote vooruitgang op het gebied van, onder andere, technologie. De stijl kenmerkt zich door vloeiende lijnen, veel details en natuurlijke vormen. Door de enorme vooruitgang van bijvoorbeeld de drukkunst en machinale bewerking, was grote productie mogelijk. Hierdoor manifesteerde de Art Nouveau zich vooral in gebruiksvoorwerpen, architectuur en de schilderkunst. Veel mensen herkennen de kenmerkende stijl door de ontwerpen van Alfons Mucha en Antoni Gaudi. Een vriendin van mij noemt het altijd ‘de slaoliestijl’, omdat in Nederland Jan Toorop een ontwerp maakte voor een slaolie fabrikant in Art Nouveau stijl.

messing goudkleurige art nouveau ketting


En weer terug naar de Art Nouveau ketting

Ik heb de afgelopen jaren best al wat sieraden gezien, maar dit is echt wel heel bijzonder. Vind ik tenminste! Ik denk dat de ketting gemaakt is van messing, en na wat poetswerk (onder andere door mijn lieftallige stagiaire) komt er een prachtig glanzend sieraad tevoorschijn. Zo glanzend dat je de achterkant van mijn telefoon ziet weerspiegeld in de foto!

De ketting bestaat uit 5 delen met glanzende vormen op een matte ondergrond. Je kunt er vlammen in zien, of natuurlijke vormen, en met een beetje fantasie zelfs een gezicht. En kijk eens naar die kleine ronde onderdelen aan weerszijden: Deze zijn nog geen centimeter in doorsnede, maar ook prachtig gedetailleerd met een ster (of zon?) in een kleine cirkel. De onderdelen worden bij elkaar gehouden met kleine ringetjes, dit zorgt voor een beetje flexibiliteit waardoor de ketting altijd mooi valt. De sluiting is eenvoudig en hét teken van zijn gevorderde leeftijd.

Afijn, je hoort, ik ben enthousiast! Jij ook? De ketting is nu te koop in de webshop.

antieke jugendstil ketting van messing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *