Nog 207 dagen voor kerst.. ja echt, er zijn mensen die nu al aftellen. Ik niet hoor, ik vind kerst leuk, maar ik kijk enorm uit naar de zomervakantie. Even helemaal niets en alleen maar genieten. Waarom dan toch een blog over kerst? Dat leg ik je uit, het gaat namelijk niet zozeer over kerst maar over deze jaren 60 rozenbroche van Giovanni. En die is zeker niet alleen mooi voor kerst. Ik vertel je het verhaal van de legende van de kerstroos..

Giovanni Roos broche, Christmas rose brooch, jaren 60, vintage sieraad

Er was eens…

Ik zat vanochtend tussen mijn voorraad te zoeken, toen mijn oog viel op deze mooie rozenbroche. Ik ben in zijn geschiedenis gedoken en kreeg spontaan zin om jullie ook op de hoogte te brengen van zijn bijzondere verhaal. Dus hier komt ‘ie..

De Giovanni Christmas Rose Brooch

Deze Giovanni broche is uitgebracht als Christman Rose Brooch in de jaren 60 door de Longcraft Company, een bedrijf dat al bestaat sinds 1878 en ook nu nog steeds actief is. De rozen zijn gemaakt in verschillende kleuren en materialen, maar het model is altijd hetzelfde: een roos in een net opengaande knop met een lange steel en twee bladeren. De broche werd verkocht in een doosje met een zijden binnenkant en een kaart met daarop de “Legend of the Christmas Rose” geschreven door Virginia McElroy Anderson:

With spices rare and gifts of gold,
the wise men journeyed far
Called forth by prophecy of old,
led onward by a star

Shepherds left there flocks at night,
to seek the new-born King
With cuddled lambs sped toward the light,
their humble gifts to bring

A shepherd girl in silence wept,
no gift to give had she
Then by the crib where Jesus slept,
watched she miraculously

Where tears of sorrow downward flowed,
stood blooms of crystal bright
She gently woke the babe and showed,
to him the marvelous sight

His little blessed hands reached out,
to touch the fragile gems
Before those gathered all about,
the blossoms and the stems

In glorious color bloomed alive,
each dew-dropped with a tear
Thus, did the Christmas rose arrive,
to bloom anew each year

Het verhaal van de jonge schaaphoedster Madelon

De legende van de kerstroos vertelt dat, tijdens de geboorte van Jesus in Bethlehem, er een jonge schaaphoedster was, genaamd Madelon. Ook zij wilde een geschenk geven aan baby Jesus maar ze was arm en had niets te geven. Overmand door verdriet zonderde zij zich af om te huilen, terwijl de andere hoeders door reisden naar de stal. Een engel zag haar en veegde haar tranen af, en op de plek waar de tranen vielen kwamen prachtige witte bloemen uit de grond. Madelon plukte ze en gaf ze aan baby Jezus. Volgens de legende veranderen de witte bloemen in prachtig rood toen ze ze aan zijn voeten legde, de kleur van liefde en het maken van offers.

Sindsdien is de kerstroos symbool voor liefde, geven en de geboorte van Jezus. Een ieder die hem heeft zou gezegend worden met geluk en voorspoed.

jaren 60 Giovanni roos broche

Kerstroos, helleborus of echte roos?

Wat de legende van de kerstroos niet zegt, is om welke roos het eigenlijk gaat. Logischerwijs zal dit de Helleborus zijn, één van de weinige tuinplanten die in de winter bloeit. Maar ook de kerstroos (je weet wel, die met die knalrode rode bloemen) duikt veel op rond de kerst. Maar of het ook een échte roos kan zijn geweest? Dat zullen we natuurlijk nooit weten. En we kunnen het de firma Longcraft natuurlijk ook niet kwalijk nemen dat ze deze roos hebben gekozen. Een echte roos is tenslotte magisch in al zijn perfectie. En maakt een veel mooiere broche dan een helleborus 😉

Helleborus - de legende van de kerstroos
Foto: Diana Onfilm

Een knap staaltje marketing

Betekent het dat je deze roos alleen met kerst mag dragen? Nee natuurlijk niet. En laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk een fraai staaltje marketing van de firma Longcraft. In de kersttijd, waarin we allemaal nét iets teveel geld uitgeven aan cadeautjes, een sieraad uitbrengen met een prachtig verhaal, waarmee je de ontvanger voorspoed, liefde en geluk wenst. Slim.

Maar marketing, legende of ‘gewoon een broche’…. mooi is hij zeker. Helaas heeft hij wel wat kleine beschadigingen, maar heeft ook niet elke roos een eigen karakter en kleine gebreken?

En dat is een klein staaltje marketing van mijn kant 😉

Deze Giovanni Christmas Rose broche is nu te koop in de webshop. Bloeit hij binnenkort op jouw colbertje of trui?

vintage enanel Giovanni Christmas rose brooch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *