Wat is vintage eigenlijk?

Vintage, een term die al jarenlang te pas en te onpas opduikt. Op marktplaats, in webshops, op prullaria bij de action, om maar even iets te noemen. Plak er een stickertje ‘vintage’ op en verdubbel de prijs. Lekker makkelijk want vintage is hot. Maar wat is vintage nu écht?

vintage medaillons webshop

In kort, is alles wat geproduceerd is tussen 1920-2000 is vintage, alles van voor 1920 is antiek. En dat betekent dus eigenlijk dat vintage een andere term is voor tweedehands. Maar persoonlijk vind ik dat veel te breed en gemakkelijk. Want vintage is ook een gevoel, of beter gezegd: een product dat een gevoel geeft van een periode in het verleden. Iets wat met een paar mooie manchetknopen uit de jaren 30 duidelijk is. Maar hoe zit het dan met dat colbertje met schoudervullingen uit de 80s? Of de flippo’s uit de jaren 90? In de breedste zin van het woord is dat vintage ja, maar er is ook nog zoiets als een persoonlijke interpretatie. En dat is voor iedereen anders.

vintage sieraden webshop

Wat is vintage volgens mij?

Ik houd zelf het meest van vintage uit de eerste helft van de vorige eeuw, maar wanneer ik een lekker gek hippie item uit de 70s of een paar te gekke oorbellen uit de 80s tegenkom dan geef ik deze ook een plekje in de webshop. Zeker stropdassen uit de late vorige eeuw zijn soms geweldig.

Alles in deze webshop is dus vintage – tweedehands- en dat maakt elke accessoires bijzonder en uniek.

Brandt Design - deens design - accessoires